
Vuosi on pyörähtänyt käyntiin unelmien remonttityömaalla, tosin muutaman asbestipurku ”ärräpään” saattelemana. Pääsimme maistamaan karvaan kirpeää makua ja suurimmat vaaleanpunat lähtivät laseista tässä vaiheessa. No nämä jutut oli toisaalta odotettavia. Tarkoitankin tällä, että emme edes olleet varautuneet kaiken menevän ihan mutkitta. Vanhaa taloa hankittaessa saa ne ihanuudet ja niiden mukana myös kamaluudet.
Navetta ja puoli valtakuntaa -sarjassa pääsette seuraamaan vanhan maatilan hurjaakin hurjempaa remonttiprojektia.
Asbest Is Not Best, vai miten se meni…
Juuri näin! Päätimme aloittaa remontin tilan asuinrakennuksesta ja ensimmäisenä tuvan puoleisesta päädystä, sekä kuistista että kuistiin rakennetusta saunasta. Käänsimme katseemme näiden tilojen lattiaan ensimmäisenä, koska halusimme tietää, mitä se on syönyt ja mitä ylläreitä löytyy. Nämä edellä mainitut tilat ovat viimeisimmät, jotka oli talossa remontoitu ennen meidän tuloa kuvioihin ja tämä oli tapahtunut vuosina 1957-1960.
Irrotimme muutaman linoleumin palasen uunin edestä (ne olivat käytännössä irti) ja lopetimme heti homman siihen. Alla näkyvä ”musta” ei ollut hometta, vaan liimaa jolla linoleumi oli asennettu betoniin kiinni.
Tajusimme heti, että se on asbestipitoista liimaa ja sitä voi olla ihan joka paikassa. Asbestia saattoi olla myös tupakeittiön lattioiden lisäksi keittiön välitilan laattojen kiinnitys- ja saumauslaastissa, maaleissa, tasoitteissa ja kaiken kukkuraksi koko talon eristeissä. Erityisen paljon asbestia on käytetty rakentamisessa 1963-1979 ja sen käyttö kokonaan kiellettiin 1994 (lähdetieto Wikipedia). Meillä oli siis ohut mahdollisuus selvitä hieman helpommalla.
Seuraavaksi meidän piti tilata asbestikartoitus. Se saatiinkin ihan parin päivän varoitusajalla ja joka paikasta otettiin näytteet. Kartoitus maksoi noin 600 euroa (sis.alv). Odotimme synkkänä, millainen tuomio on tulossa. Kuitenkin selvisimme tilanteeseen nähden hyvin vähällä, koska asbestia löytyi vain linoleumin asennusliimasta.
Asbestipurku ja urakan kilpailutus
Sitten alkoikin kilpailutus asbestin purku-urakasta ja puhdistettava pintaa oli noin 55 neliömetriä. Laitoimme yhteensä kuusi urakkakilpailutuspyyntöä ja käytimme tässä Urakkamaaiman palvelua, jonka kanssa on helppo kilpailuttaa ja löytää hyvät ammattimaiset tekijät. Saimme kaikilta tarjouksen ja saimme kyllä ihmetellä suuria eroja tarjouksissa.
Edullisin tarjous 2200 euroa (sis. alv) ja kallein oli noin 10 000 euroa (sis. alv). Edullisimman tarjouksen tehnyt yritys oli läheltä ja heillä oli helppo tulla hoitamaan homma nopeasti. Myös suositukset olivat hyvässä kunnossa. Tilaa ei tarvinnut asbestin poiston ajaksi osastoida liikaa, joten sekin laski hintaa.
Työmiehet hoitivat homman kolmessa päivässä ja sitten odoteltiin vajaa viikko, että saatiin puhdas näyte. Tämä tarkoittaa, että asbestit oli saatu kerralla pois ja hengitysilma oli puhdasta myös. Oli todella ihanaa, kun näki tilat puhtaina ensimmäistä kertaa. Pelkkä vanhan tunkkaisen lattian puhdistaminen valaisi tupakeittiön kertaheitolla!
Remontti etenee…
Nyt siis päästiin näkemään enemmän, että miltä vanha 50-luvun betoni näytti lattiassa. Oliko siellä kosteutta tai muita harmeja. Levitimme lattialle muovin, että pääsisimme näkemään, mikäli betonivalusta nousee kosteutta kapillaarisesti ylös. Tämä on tärkeä asia, kun mietitään lattian pintavaihtoehtoja. Olimme miettineet lankkulattiaa osaan tuvan päätyä ja keittiön osalle laattalattiaa.
Talon 50-luvulla tehty remontti vaikuttaa siltä, että se on tehty hyvin ja huolellisesti. Talon toinen pääty on rossipohjainen ja vanhojen muovimattojen alla on lautalattia. Tämä keittiötuvan pääty on taas betonivaluinen. Laatta ei ole murtunut ja haljennut mistään kohtaa. Ilmeisimmin alla on hyvä kapillaarikatko ja hyvä eristys. Läpi ei myöskään tule mitään hajuja, mutta kuitenkin saa ja pitää olla varovainen näissä asioissa. Tällaisen lattiaratkaisun remontti on hieman ”tunteita herättävä ja tunteisiin menevä”. Myöskin näihin saa aika usein montaa erilaista vastausta ja mielipidettä.
Onko muuten sinulla kokemusta tällaisen lattiaratkaisun remontoinnista? Onko se betonin poistaminen ainut vaihtoehto? Mielelläni keräisin tänne asiantuntevia kommentteja!
Nyt on jo remontoinnissa suunnattu katse toiseen suuntaan…mutta mitä sitten tapahtuikaan? Siitä kuulette ensi kerralla
Voit vielä käydä kurkkaamassa täältä edelliset Navetta ja puoli valtakuntaa -juttuni meidän vanhan talon remontoinnista. Ja mikäli unelmoit vanhasta talosta, niin näppäile selaimeen Etuovi.com, siellä näet ne vanhat talot on!!
Ihanaa kevättalvea!
T. Kati