Quantcast
Channel: Etuovi.com Ideat & vinkit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3986

Viisi askelta ensiasuntoon

$
0
0
Viisi askelta ensiasuntoon

Jännittääkö oman asunnon osto? Älä turhaan. Tästä oppaasta saat vinkkejä, joiden avulla teet fiksuja päätöksiä elämäsi tärkeimpään kauppaan.

1. Ennen kuin alat etsiä ensimmäistä kotiasi

Miksi ostaa oma asunto?

Jos sinulla on säännölliset tulot ja hiukan säästöjä, oman asunnon hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita. Se on usein järkevä sijoitus omaan tulevaisuuteen. Omassa asunnossa maksat tavallaan vuokraa itsellesi, eivätkä kuukausikustannukset välttämättä ainakaan suurene vuokralla asumiseen verrattuna.

Pitkällä tähtäimellä voit myös hyötyä asunnon mahdollisesta arvon noususta. Lisäksi voit vähentää asuntolainan korkoja verotuksessasi. Ja hei, pääset pois vuokra-asuntojonoista!

Millaiseen asuntoon sinulla on varaa?

Lainan suuruuteen vaikuttavat tulosi, säästösi ja asunnon hinta. Kun tulet Nordeaan juttelemaan lainasta, teemme yhdessä tarkan tulo- ja menoarvion, jotta voimme mitoittaa sinulle sopivan lainan. Sopiva laina on sellainen, että sinulla jää lainanhoitokulujen lisäksi rahaa muuhunkin elämiseen.

Nordean verkkosivuilla on lainalaskuri, josta voit vaikka heti selvittää, miten suuren lainan voit saada nykyisillä tuloillasi.

laina ensiasuntoon

Tarvitsetko omia säästöjä?

Kyllä, ensiasunnon hankintaan tarvitset säästöjä vähintään 5–10 % asunnon arvosta. Siksi asuntosäästäminen kannattaa aloittaa ajoissa. Ensiasunnon ostajalle tarkoitetun ASP-tilin voit avata 15-39-vuotiaana.

ASP sisältää monia etuja, jotka kannattaa hyödyntää: voit esimerkiksi saada viiden ensimmäisen vuoden säästöille jopa 5 % koron ja ASP-lainallesi valtiontakauksen. ASP ei ole ainut tapa säästää. Me autamme sinua suunnittelemaan asunnonhankintaa, olipa se ajankohtainen nyt tai muutaman vuoden kuluttua.

2. Löydä uusi kotisi

Lainalupaus kannattaa hankkia ajoissa

Hanki lainalupaus pankilta ennen kuin ryhdyt asunnon etsintään, niin tiedät tarkalleen, millaiseen asuntoon sinulla on varaa. Lisäksi saat etulyöntiaseman ostajana. Parhaat asunnot menevät usein nopeasti, mutta kun sinulla on laina valmiiksi sovittuna, voit tehdä nopeitakin päätöksiä.

Aloita siis varaamalla aika Nordean henkilökohtaiseen lainaneuvontaan. Voit hakea asuntolainaa myös verkossa: nordea.fi

Käytä aikaa asunnon etsimiseen

Asuntokauppa on ehkä elämäsi tärkein kauppa, joten käytä reilusti aikaa asunnon etsintään. Käy useilla asuntonäytöillä, jotta saat käsityksen erilaisista asunnoista, niiden hintatasosta ja asuinalueista. Näin toiveesi täsmentyvät ja löydät unelmiesi kodin.

Tutki tarkkaan paitsi asunnon myös taloyhtiön kunto

Jos taloyhtiössä on edessä isot remontit, kuten putkiremontti ja julkisivuremontti, laske niistä aiheutuvat kustannukset asunnon hinnan päälle. Ota näyttöihin mukaan ammattilainen, joka osaa tutkia sekä rakenteita että taloyhtiön papereita.

3. Asuntokaupat

Tarjouksen tekeminen

Kun käyt asuntonäytöissä, saattaa se oikea tulla vastaan ja haluat tehdä tarjouksen. Tästä alkaa asuntohuuman kuumin vaihe, joka vaatii ostajalta malttia – tai nopeaa reagointia. Tee tarjous huolella, sillä asunto-osakekaupassa suullinen tarjous on sitova. Välittäjä auttaa tarjouksen laadinnassa.

Mitä asunnosta kannattaa tarjota?

Puntaroi ja vertaile alueen asuntohintoja. Jos asunto on ollut jo kauan myynnissä, voit rohkeasti tarjota alle pyyntihinnan. Jos taas tarjoajia on useita ja asunnon hinta on kohtuullinen suhteessa kuntoon, lopullinen myyntihinta voi olla lähellä pyyntihintaa.

Pyydä myyjältä nopeaa vastausta. Merkitse siis tarjoukseesi, että se on voimassa vuorokauden tai kaksi.

Tarjouskauppa on huutokauppa

Pienet asunnot myydään usein tarjouskaupalla. Asunnolle annetaan pohjahinta, josta lähdetään korottamaan tarjousta. Paras tarjous voittaa. Lopullinen myyntihinta voi olla huomattavan suuri lähtöhintaan nähden. Asuntoilmoituksissa kerrotaan, onko kyseessä tarjouskauppakohde. Ohjeet löydät välittäjien sivuilta.

Käsiraha ennen kauppoja

Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, maksat käsirahan, joka on enintään 4 % kauppahinnasta. Jos myyjä peruuttaa kaupat, hän joutuu maksamaan käsirahan takaisin. Jos itse perut, voit menettää käsirahan.

Riitojen välttämiseksi, kannattaa sopia käsirahan ehdoista kirjallisesti ennen maksua. Ehtona voi olla myös, että käsiraha palautetaan, mikäli pankki ei jostain syystä myönnä lainaa tai jos kauppa peruuntuu esimerkiksi asunnosta löytyneen vian vuoksi.

Kaupantekotilaisuus

Sovi asuntolainasi nostosta pankin toimihenkilön kanssa. Yleensä välittäjä hoitaa kuntoon kaikki tarvittavat paperit ja toimittaa luonnokset kauppakirjoista sekä ostajalle että myyjälle. Kaupat tehdään pääsääntöisesti ostajan pankissa. Paikalla ovat välittäjä, ostaja, myyjä sekä molempien pankkien edustajat.

Kauppakirjan sisältö käydään läpi ja mahdolliset epäselvyydet selvitetään. Välittäjä varmistaa, että osakkeen asiakirjojen siirtomerkinnät ovat oikein ja omistusoikeus siirtyy asianmukaisesti. Samalla sovitaan käytännön asiat kuten avainten luovutus ja hallintaoikeuden siirtyminen. Molemmat allekirjoittavat kauppakirjat. Koska ostat ensimmäistä asuntoasi, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

4. Ennen kuin muutat

Haluatko tehdä remonttia?

Helpointa on muuttaa kotiin, joka ei remonttia kaipaa. Mutta jos päätät ryhtyä remontoimaan, sovi remonttilainasta erikseen asuntolainaneuvottelujesi yhteydessä. Voit ottaa aluksi myös lyhennysvapaita kuukausia.

remonttilaina

Pienen pintaremontin voit tehdä itsekin, mutta isommat remontit, kuten keittiön tai kylpyhuoneen uusiminen, vaativat ammattitaitoa ja rahaa. Kysy isännöitsijältä etukäteen lupa, jos aiot muutakin kuin maalata tai tapetoida.

Pyydä tarjoukset muutamalta remonttifirmalta. Pyydä avuksesi asiantuntija ja laadi kaikille tekijöille sama tarjouspyyntö. Näin saat vertailukelpoiset tarjoukset. Tee remontista kirjallinen sopimus ja käytä valvojaa, joka huolehtii, että kaikki tulee tehtyä sovitusti.

Muista kotitalousvähennys!

Kotitalousvähennys on rahanarvoinen etu. Hyödynnä se! Voit saada verovähennyksen teettämästäsi remonttityöstä, mutta et materiaaleista. Katso lisää verottajan sivuilta.

5. Muutto

Mitä pitää muistaa muutossa?

Vielä pari pientä juttua ja sitten vihdoinkin omaan kotiin! Tee ihan ensin muuttoilmoitus osoitteessa muuttoilmoitus.fi. Ilmoita muutosta myös isännöitsijälle. Tee myös sähkösopimus heti kun tiedät muuttopäivän. Ota kotivakuutus ja hanki palovaroittimet.

Mitä, jos huomaat jälkikäteen virheitä asunnossa?

Ota heti yhteys isännöitsijään ja myyjään. Tee ilmoitus kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse. Vauriot tutkitaan ja vastuut selvitetään. Useimmissa tapauksissa taloyhtiö maksaa rakenteiden ja osakas pintojen korjauksesta. Voit myös vaatia myyjältä hyvitystä korjauksiin.

Teksti: ?

Artikkeli pohjautuu Nordea.fi -verkkosivujen sisältöön Ensimmäisen asunnon osto-opas.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3986

Trending Articles