
Oletko ostamassa ensimmäistä asuntoasi? Lue tämä, niin vältät sudenkuopat asuntokaupoissa. Lisää vinkkejä ensiasunnon ostoon löydät Nordean sivuilta. Lue lisää ja tule kanssamme juttelemaan asuntolainasta!
1. Ensin lainalupaus
Ennen kuin ryhdyt etsimään asuntoa, käy pankissa juttelemassa lainasta. Autamme laskemaan sinulle sopivan asuntolainan ja tekemään järkevän takaisinmaksusuunnitelman, jotta et jää pulaan maksujen kanssa. Samalla saat käsityksen, millaiseen asuntoon sinulla on varaa. Lainalupauksen kanssa on helppo mennä asuntonäytöille.
2. Vältä vauhtisokeutta
Käytä riittävästi aikaa sopivan asunnon löytymiseen. Käy paljon asuntonäytöillä, niin saat kattavan yleiskuvan alueen asunnoista ja yleisestä markkinatilanteesta. Samalla omat toiveesi täsmentyvät.
3. Pidä järki mukana
Asunto on ehkä elämäsi kallein investointi, jossa summat nousevat äkkiä korkeiksi. Tee itsellesi lista, mistä koostuu unelmiesi koti – myös järkisyiden pohjalta. Aseta asunnolle kattohinta, valitse hyvä taloyhtiö ja pohdi asunnon sijaintia paitsi ostohinnan myös arvon säilymisen kannalta. Ja jos asuntoon pitää tehdä remontti, älä aliarvioi remontin hintaa.
4. Nätti kämppä, huono taloyhtiö?
Kivasti stailattu asunto voi houkutella, mutta millainen on taloyhtiö? Taloon voi esimerkiksi olla tulossa suuria remontteja, jotka vaikuttavat osakkaiden maksamiin yhtiövastikkeisiin. Ennen kuin teet tarjouksen, ota näytölle asiantuntija, joka osaa tutkia niin rakenteita kuin taloyhtiön papereita.
5. Tee tarjous vasta kun olet varma
Tiesithän, että asunto-osakeyhtiökaupassa tarjous on aina sitova. Jos myyjä suostuu myymään asunnon ehdottamaasi hintaan tarjouksessa sovitun ajan ja ehtojen puitteissa, et voi enää perua kauppoja menettämättä käsirahaa. Käsiraha on yleensä enintään 4 % asunnon hinnasta. Tee siis tarjous huolellisesti.
6. Laina jonkun toisen kanssa?
Asunnot ovat kalliita, joten kustannusten jako on järkevää, mutta siinä on myös riskinsä. Mitä jos tulee riitaa tai toisen maksukyky heikkenee? Jos otat esimerkiksi kumppanisi kanssa yhteisen lainan, tehkää tarkka maksusuunnitelma. Avatkaa myös yhteinen taloustili, jonne kumpikin siirtää kuukausittan rahaa lainanhoitoa varten. Helpoin tapa välttää riidat on ottaa molemmille oma asuntolaina.
Katso videolta, miten valmistaudut asuntolainaneuvotteluun ja varaa aika tapaamiseen!