
Kuulemme usein kauhukertomuksia remonteista. Tein kattavan remontoijan muistilistan, jonka avulla selviät remontin pahimmista karikoista ja lopputuloksena voi olla onnistunut remontti. Tarkista muistilistan kaikki neljätoista kohtaa!
1. Suunnittele hyvin
Tee itsellesi tarkka suunnitelma siitä, mitä sinä ja perheesi haluatte. Mieti myös millaista viimeistelyä toivot, meneekö listat jiiriin vai ei. Visioi lopputulos mielessäsi ja tarvitaessa käytä visiointiapuna suunnittelijaa. Ideoita remonttiin voit hakea esimerkiksi Etuoven ideagalleriasta, johon poimitaan kuvia kauniista kodeista.
2. Konkretisoi suunnitelmasi
Piirrä pohjapiirros asunnosta. Tee esim. mood board, leikkaa pintamateriaalikuvat esitteistä tai lehdistä. Kirjaa haluamasi/valitsemasi uudet materiaalit paperille ja lisää pohjapiirroksen myös asunnon mitat. Jos et osaa tehdä itse, pyydä apua suunnittelijalta.

3. Valitse irtokalusteet, kiintokalusteet ja tarkista, onko pistorasioita riittävästi
Tässä vaiheessa piirrä irto- ja kiintokalusteet mittakaavassa pohjakuvaan. Sen jälkeen sijoita valaisimet paikoilleen. Tarkista vanhojen sähköpistorasioiden paikat. Jos ne eivät ole oikeissa paikoissa, tee sähkösuunnitelma ja tarvittaessa teetätä sähkösuunnitelma ammattilaisella. Suosittelen tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa.


Jokunen määrä sähköjohtoja mahtuu juoksemaan johtourallisten listojen takana, mutta mieti, hyväksytkö mahdolliset pinta-asennukset vai haluatko roilota seinään urat, johon johdot asennetaan. Tarkista, että sähkötaulustasi riittää sähkötehoa riittävästi nykypäivän tarpeisiin.
4. Budjetoi materiaalit, kiinto- ja irtokalusteet
Laske tarkka budjetti pintamateriaaleista ja kiinto- sekä irtokalusteista. Ehkä tarvitset myös verhoja? Pyydä tarjous myös kalusteiden kasaus- ja asennuspalvelusta. Usein kalustevalmistajien asennuspalvelu on kallista, mutta tehokkaampaa.

Toisekseen, joissain tilanteissa on parempi, että työvastuuta hajautetaan eri toimijoille, jos tämä on selkeä oma työvaiheensa ja helposti eriytettävissä. Oma urakoitsijasi saattaa kärsiä jo kisaväsymystä siinä vaiheessa, kun kalusteasennusajankohta on käsillä. Muista sopia urakoitsijasi kanssa aikataulusta, jolloin pohjatöiden on oltava valmista asennustöitä ajatellen.
Kaksion hurja remontti -blogijutussa remontin suunnittelija antaa esimerkin millaiseen kustannuksiin koko asunnon remontissa kannattaa varautua.
5. Luvat ja ilmoitukset
Ota yhteyttä isännöitsijään ja kysy miten isännöitsijä haluaa remontti-ilmoituksen tehtävän. Toisissa taloyhtiöissä on hyvin tarkat ja selkeät ohjeet remontoijalle. Vaikka lupakäytäntöjä on helpotettu, joissain tapauksissa voit joutua hakemaan lupaa oman kuntasi rakennusvalvonnalta. Urakkamaailman blogiin on koottu esimerkkejä siitä, mitä ja miten pitää ilmoittaa taloyhtiölle tulevasta remontista.
6. Kilpailuta remontti sen jälkeen, kun kokonaiskuva remontista on selvillä
Pyydä tarjoukset ainakin kolmelta yritykseltä. Jotta tarjoukset ovat verrannollisia, anna mahdollisimman tarkka ja seikkaperäinen kirjallinen kuvaus tehtävistä töistä. Pyydä tarjousta erikseen työstä ja esim. perusrakennusmateriaaleista. Tarkista, kuuluvatko esim. pohjamaalit, ruuvit tai muut perusrakennusmateriaalit tarjoukseen.
Pyydä urakoitsijaa täydentämään tarjous työvaiheilla ja aikataululla – vain hän osaa tehdä tämän suunnitelman. Myös kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää, jos käyttää ulkopuolista työvoimaa.
Remontin voit kilpailuttaa helposti ja maksutta Urakkamaailman sivustolla. Suosittelen kuitenkin, että urakoitsija tulee aina paikan päälle ennen työstä sopimista, etenkin isoissa tai monimutkaisemmissa remonteissa.
7. Urakoitsijan valinta
Valitse mieluummin kokenut ja hyvät referenssit omaava keskisuuri yritys kuin halvin mahdollinen tarjous. Varmista vielä, että yritys on toiminut mielellään ainakin muutaman vuoden, ja että yrityksellä ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Varmistu myös siitä, että yritys maksaa kaikki työnantajan velvoitteensa, ja että sillä on vastuuvakuutus. Tarkista, tarvitsetko myös sinä remonttiaikaisen vakuutuksen.
Kaikkein halvin firma on harvoin paras, vaikka varmuutta paremmuudesta et saa edes kalleimmankaan suhteen. Liian halpa yritys saattaa olla konkurssissa ennen remontin valmistumista ja kallein viettää lomat Ranskan viinitiloilla, joten remonttisi ei myöskään pääse valmistumaan.
8. Kaikki kirjallisesti
Laadi aina kirjallinen sopimus remonttifirman kanssa. Käytä apunasi ammattilaisia varsinkin, kun tehdään suurempia ja monimutkaisia sopimuskokonaisuuksia. Muista skannata kuvat ja mieluiten vielä pyytää allekirjoitus työnjohtajalta kaikkiin työmaalle toimittamiisi toimintaohjeisiin ja esim. kaakelinladontaohjeisiin. Tämä on tehokkain tapa, jolla voit todistaa ohjeet annetuiksi ja siten vaatia remontoijaa korjaamaan mahdolliset virheet omalla kustannuksellaan.
9. Kiinteähintainen urakka, hinta-arvio vai suuntaa antava hinta
Mieti haluatko saada kiinteän urakkatarjouksen, hinta-arvion vai suuntaa antavan arvion remonttityöstä. Jos rakennusurakkaa ei ole sovittu tehtäväksi kiinteään hintaan, pyydä ennen sopimuksen tekemistä hinta-arvio tilaamastasi työstä.
Hinta-arvio on kuluttajan ja elinkeinoharjoittajan välisessä sopimuksessa sitova, eikä sitä ei saa ylittää yli 15 prosentilla. Hinta-arvion sitovuudesta on kuitenkin olemassa joitain poikkeuksia. Hinnan määräytymisestä voit lukea lisää kuluttajasuojalain 8 luvusta.
10. Remonttibudjetin joustovara ja aikataulun ylitys
Laita takataskuun määrä, joka vastaa noin 10-20 % remontin budjetin loppusummasta yllätyksiä ja budjettiylityksiä varten. Niitä ilmenee – lähes aina! Huolellisimmallakaan suunnittelulla ei voida välttyä kaikilta yllätyksiltä. Seuraa itse urakoitsijan tekemää aikataulua. Reagoi heti, jos aikataulu ei pidä.
11. Maksuaikataulu ja vastaanottotarkastus
Sovi maksuaikataulusta remontoijan kanssa. Maksa takapainotteisesti lukuun ottamatta alkumaksua, joka yleensä suoritetaan heti remontin alkaessa, jos urakoitsijan vastuulla on materiaalihankinnat. Pidätä ainakin esim. 1/3 maksuosuus koko budjetista, jonka suoritat vasta, kun remontti on kokonaan valmis.
Tee yhdessä remontoijan kanssa kohteeseen vastaanottotarkastus, kun työ on valmis. Maksa remonttiyritykselle vasta remontin valmistuttua ja kun olet hyväksynyt remontin laadun. Mahdollista on myös sopia maksuosuudesta, joka suoritetaan vasta vuositarkastuksen jälkeen.
12. Tavaroiden toimitus työmaalle
Järjestä itse kaikki materiaalit asunnolle tai vaihtoehtoisesti sovi minkä verran tavaroiden noudosta työmaalle sinua veloitetaan, jos et pääse itse noutamaan rakennustarvikkeita. Jos sovit, että sinä toimitat tavarat työmaalle, sovi urakoitsijan kanssa, kuinka hyvissä ajoin hänen on ilmoitettava sinulle mahdollisista puutteista. Et halua, että työmaalla hommat seisovat sinun takiasi.
13. Valvo remonttia ja listaa osallistujat
Valvo itse remonttia niin paljon kuin mahdollista. Voit myös palkata oman valvojan, joten suorita valvojan ja kaikkien muidenkin yhteistyötahojen valinta yhtä huolellisesti kuin remonttifirman valinta.

Kohteessa olisi hyvä vierailla remontin kuluessa vaikka päivittäin. Tämä antaa remontoijalle tunteen siitä, että tiedät missä mennään. Tällöin myös vuoropuhelu säilyy jatkuvana. Sovi remonttifirman kanssa kuka on ilmoitusvelvollinen, kun esimeriksi putkimies tarvitaan paikalle.
Listaa kaikki remonttiin osallistuvat tahot ja heidän yhteystietonsa. Lähetä lista kaikille osallistujille sähköisesti ja sen lisäksi pidä lista näkyvillä työmaalla koko remontin ajan.
14. Jälleenmyyntiarvo
Kaikki remontit eivät nostata asunnon arvoa. Vanha sanonta ”voitto tehdään ostaessa” pätee moneen asuntokauppaan. Mikäli aiot teetättää ison remontin, tämän täytyy näkyä ostohinnassa – etenkin, jos havittelet voittoa myyntivaiheessa. Liian persoonallisesti teetetyt remontit ovat usein vaikeita myyntikohteita. Toisaalta Suomesta löytyy myös vain muutama osoite, jossa remontin voi tehdä lähes kuinka kalliilla tahansa ja saada tuon hinnan takaisin myyntihinnassa. Ns. näkymätön hintakatto saatetaan saavuttaa turhankin nopeasti.
Marika on kertonut täällä blogissa aiemmin, miten 90-luvun omakotitalo remontoitiin myyntikuntoon.
Onnea remonttiin!
-Maija