
Omakotitalossa asuminen on monen suomalaisen unelma – ajatus omasta rauhasta, tilasta ja pihasta viehättää. Aihe herättää kuitenkin myös paljon pohdintaa siitä, olisiko vapaudesta nauttimisen lisäksi valmis kantamaan kiinteistön omistamiseen liittyvän vastuun. Omakotitalon hyviä ja huonoja puolia punnittaessa esiin nousevatkin kodin ylläpitoon liittyvä työmäärä ja kustannukset. Pitävätkö omakotiasumiseen usein liitettävät väitteet paikkansa? Me selvitimme!
Omakotitalo on loputon työmaa?
Onko omakotitalossa asuminen loputonta rikkaruohojen kitkemistä, haravointia ja lumitöiden tekemistä? Voisi sanoa, että omakotitalo ei ole vain asumismuoto, vaan elämäntapa, johon kuuluu olennaisena osana jatkuva pieni puuhastelu. Tämän väittämän todenperäisyys on siis omasta asenteesta kiinni – näetkö talon puuhat pakollisena pahana vai vaikkapa mukavana vastapainona toimistotyölle?
Talon teettämä työmäärä riippuu tietenkin myös sen koosta, iästä ja pihan istutuksista. Kiireiselle tai muuten vain vähäistä työmäärää toivovalle sopii uudemman puoleinen talo helppohoitoisella pihalla, kun taas puuhastelusta nauttiva saattaa valita vanhan talon hoivattavakseen.
Kaikki pitää tehdä itse?
Vaikka puuhaa riittääkin, ei omakotitalossa välttämättä tarvitse tehdä kaikkea itse. Myös omalla ajalla ja voimavaroilla on hintansa – ei siis pidä paikkaansa, että valitessaan asumismuodokseen omakotitalon kaikki pitää haluta ja osata tehdä itse.
Ajatellaan, että olet ostanut omakotitalon, jonka pihassa on omenapuita, jotka vaativat asianmukaista hoitoa tuottaakseen parhaan sadon. Haluat päästä loppukesästä paistamaan omenapiirakoita ja keittelemään hilloa, mutta et tiedä omenapuista mitään. Voit valita, maksatko ajasta ja asiantuntemuksesta ammattilaiselle, joka leikkaa omenapuut hetkessä, vai käytätkö omaa aikaasi omenapuiden sielunelämään tutustumiseen.
Monista ulkopuolisella teetetyistä töistä saa tehdä kotitalousvähennyksen. Esimerkiksi omenapuiden tai pensasaidan leikkaamiseen, polttopuiden pilkkomiseen ja lumen auraamiseen ostetun työn osuudesta voi hakea verovähennystä.
Sitten ovat ne työt, joita ei kannatakaan missään tapauksessa tehdä itse, vaan sähkö- ja putkityöt tulee jättää aina ammattilaiselle. Tee se itse -remontti voi lopulta tulla kalliiksi, sillä kotivakuutus ei korvaa asennus- tai työvirheen seurauksena syntyneitä vahinkoja.
Omakotitalossa asuminen on kallista?
Yksi yleisimmistä omakotiasumiseen liittyvistä huolenaiheista on talon ylläpitoon ja kunnostukseen kuluva raha. On totta, että omakotitalossa kustannukset eivät ole samalla tavalla kiinteät kuin osakeasunnossa, jossa maksetaan kuukausittain yhtiövastiketta. Omakotiasujalta vaaditaan enemmän omaa aktiivisuutta kulujen seuraamisessa.
Toisaalta hyvä puoli on se, että omakotiasumisen kustannuksiin voi itse vaikuttaa monella tapaa. Saa päättää esimerkiksi remonttien laajuudesta ja ajankohdasta, myös lämmitysmuodolla sekä sähkön ja veden kulutuksella voi vaikuttaa asumiskustannuksiin paljonkin.
Mistä omakotitalon kustannukset sitten koostuvat? Seuraavista eristä syntyvät omakotiasumisen säännölliset kulut:
- Sähkö- ja lämmityskulut
- Vesimaksut
- Jätemaksut
- Kiinteistövero
- Mahdollinen tontin vuokra
- Omakotitalon kotivakuutus
Vastuu vie yöunet ja yllättäviä kustannuksia voi tulla koska tahansa?
Omakotitalossa taustalla ei ole taloyhtiötä huolehtimassa siitä, että remontit tulevat tehtyä ajallaan, joten talon kunnossapito on omistajan omalla vastuulla. Myös yllättävät vahingot, kuten kosteus- ja homevauriot saattavat hirvittää omakotitaloon muuttavaa. Ennakoimalla tulevia korjaustarpeita ja varautumalla riskeihin pääsee kuitenkin pitkälle.
Kaiken A ja O on tuntea oma talonsa – sen materiaalit, mahdolliset riskirakenteet ja aiemmin tehdyt remontit. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla rakennusalan ammattilainen asuaksesi omakotitalossa niin, että voit säilyttää mielenrauhasi.
Omakotitalon kunnosta huolehtimiseen on tarjolla apua, nimittäin Ifin Laaja tai LaajaPlus -omakotitalovakuutuksen omistajat saavat käyttöönsä maksuttoman Kunnon koti -palvelun. Siihen kuuluu rakennusalan ammattilaisen neljän vuoden välein tekemä talotarkastus. Taloarkastuksessa käydään läpi talon kunto, rakenteet ja tekniikka, ja lopuksi tarkastaja suosittelee tarvittavia toimenpiteitä vikojen korjaamiseksi tai vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. Vinkkejä oman kodin huoltoon voi kysellä myös puhelinpalvelusta. Kunnon koti -palvelun avulla tuleviin korjaustarpeisiin voi varautua niin henkisesti kuin taloudellisestikin.
Yleisimpiä haasteita Kunnon koti -tarkastetuissa taloissa:
- Kylpyhuoneen tekninen käyttöikä (n. 30 vuotta) lähenee loppuaan tai lattiakaivot kaipaavat tiivistystä
- Ulkopuolinen kosteus: puuttuvat patolevyt tai salaojat
- Vesikaton ongelmat: huonot läpiviennit, rikkinäiset tiilet, katolla sammalta
- Putkiston tekninen käyttöikä (n. 50 vuotta) lähenee loppuaan
- Vanha tai vuotava varaaja
- Yleinen turvallisuus, esimerkiksi liian vähän palovaroittimia
Omasta kodista huolehtiminen on myös talon arvon säilymisestä huolehtimista. Tehdyt remontit ja muut huoltotoimenpiteet kannattaa kirjata kodin huoltokirjaan – näin on helpompi täyttää tiedonantovelvollisuutensa mikäli talon myynti tulee ajankohtaiseksi.
Korjaustarpeiden ennakoimisen lisäksi olennaista on riskeihin varautuminen; varmista siis, että kotivakuutuksesi turvaa rakkaimman omaisuutesi rakennuksineen, irtaimistoineen ja pihapiireineen, sekä sisältää vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Ifin LaajaPlus-omakotitalovakuutus on Suomen laajin, sillä se korvaa myös hitaasti kehittyvien vesikattovuotojen, tuhoeläinten ja lahottajasienten aiheuttamia vahinkoja sekä märkätilojen kosteusvaurioita.
Oma tupa, oma lupa?
Haluatko remontoida oman mielesi mukaan, pestä pyykkiä ja imuroida milloin huvittaa, musisoida rauhassa, juhlia aamuun asti tai kävellä kanta-askelin? Omakotitalo tarjoaa vapautta ja tilaa – kodin, jossa asukkaat saavat toteuttaa itseään. Monesti vapaus painaa vaakakupissa vastuuta ja työmäärää enemmän.
Niin, kannattaako omakotitaloon muuttaa? Ehdottomasti kyllä, jos olet valmis huolehtimaan talostasi sen tarvitsemalla tavalla. Vastalahjaksi huolenpidosta voit saada puitteet oman näköiselle, ihanalle elämälle.