

Asunto-osakeyhtiö eli tutummin taloyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita asuinhuoneistoja. Käytännössä siis meillä Suomessa kerros-, rivi-, luhti- ja paritaloasunnoilla on yleensä taloyhtiö, kun taas omakotitalot ovat useimmiten kiinteistöjä. Ostaessasi kerrostaloasunnon sinusta tulee osakkeenomistaja, jolla on oikeus hallita asuinhuoneistoa, mutta moni asumiseen liittyvä asia kulkee taloyhtiön kautta. Taloyhtiön talous on riippuvainen esimerkiksi hoitovastikkeista.
Tilastokeskus julkaisi kesäkuussa uusimmat tilastot taloyhtiön taloudesta, missä kävi ilmi hoitokulujen nousseen vuoden takaisesta 6,7 prosenttia. Hoitokulut ovat keskimäärin 4,32 euroa huoneistoneliöltä uusimman tilaston mukaan. Kun olet ostamassa asuntoa, asunnon myynti-ilmoituksesta näet asuntokohtaisen vastikkeen suuruuden. Koska se on yleensä neliöperusteinen, on saman taloyhtiön yksiöillä pienemmät hoitovastikkeet kuin vaikkapa kolmioilla.
Muista siis ottaa asuntolainan lyhennyksen lisäksi myös muut juoksevat kuukausittaiset kustannukset huomioon, kun olet ostamassa asuntoa. Tarkista, sisältyykö hoitovastikkeeseen kyseisessä taloyhtiössä myös lämmitys tai vesi, vai maksatko niistä erikseen? Omakotitalossa maksaisit nämä kustannukset automaattisesti itse, mutta esimerkiksi kerrostaloasunnossa asuessa moni kustannus jaetaan taloyhtiön muiden asukkaiden kesken, joten esimerkiksi jätehuolto on siten edullisempaa.
Kun olet ostamassa asuntoa ja löydät asunnon hyvin alhaisilla kuukausivastikkeilla, muista selvittää, mistä se johtuu. Onko taloyhtiössä lainkaan varauduttu tuleviin korjauksiin? Vai onko kustannuksia karsittu tekemällä ulkoalueiden hoito asukkaiden kesken?
Lue myös:
Viisi vinkkiä taloyhtiön papereiden tulkitsemiseen
Taloyhtiön yhtiölainan lyhentäminen – rahoitusvastikkeella vai omalla lainalla?
Hoitokuluista suurin suhteellinen osuus meni tilastojen mukaan lämmitykseen. Tilastokeskuksen taulukon mukaan lämmityskustannukset neliötä kohden ovat korkeimmillaan 1960-luvulla rakennetuissa asunnoissa, keskimäärin 1,25 euroa asuinneliötä kohden kuukaudessa. 2000-luvulla rakennetuissa lämmitykseen menee keskimäärin 0,71e/m².
Seuraavaksi eniten kuluja tuli korjauksista ja vedenkäytöstä. Tilastot kertovat kuitenkin vain keskimääräisistä kustannuksista, ja eri ikäisissä rakennuksissa on erilainen kulurakenne. Joissain asunto-osakeyhtiöissä voi olla myös huoneistokohtainen lämmitys, jolloin asukas maksaa itse esimerkiksi sähkölaskussaan suoran sähkölämmityksen.
Mikäli asunnot on rakennettu vuokratontille, näkyy se myös vastikkeen suuruudessa. Muista tarkistaa asuntoa ostaessasi, millainen vuokrasopimus taloyhtiöllä on, jotta voit varautua tonttivuokran nousuun.
Myös jätehuolto maksetaan vastikkeen kautta – omakotitalossa asuessa roskiksen tyhjentämisestä maksetaan suoraan jätehuollon tarjojalle. Jätteiden lajittelu kannattaa, sillä silloin sekajätteen tyhjennyksiä tarvitaan vähemmän, eli kustannuksia voi karsia samalla, kun ympäristö kiittää!
Taloyhtiöiden talous pyörii suurimmaksi osaksi hoitovastikkeiden ansiosta, mutta taloyhtiöillä voi olla myös muita tuloja. Kerrostalorakennuksen alakerrassa voi olla esimerkiksi liikehuoneistoja, joista asunto-osakeyhtiö saa vuokratuloja.
Taloyhtiö voi hoitovastikkeen lisäksi kerätä myös erikseen korjausvastiketta. Jotkut taloyhtiöt alkavat varautua tuleviin korjauksiin jo hyvissä ajoin, kun taas joskus korjaukset voivat yllättää. Kysy asunnon myyjältä ennen ostopäätöstä, miten taloyhtiö on varautunut mahdollisiin korjauksiin.
Kun olet osakkeenomistaja, kannattaa ehdottomasti osallistua taloyhtiön kokoukseen, jossa pääset vaikuttamaan taloyhtiön taloutta koskeviin päätöksiin. Esimerkiksi korjauksia suunnitellessa kannattaa hyödyntää Urakkamaailmaa, jossa voit kilpailuttaa remontin tekijöitä.
Tilastokeskuksen julkaisun löydät täältä.
-Niina
Ajatus uudesta keittiöstä tuntuu kutkuttavalta, mutta keittiömyymälän kynnys on korkealla – pitäsi tietää mitä haluaa ja olla valmiina vetämään ostohousut jalkaan… Tuttu ajatuskulku!
Mutta mitä tapahtuisi, jos uuden keittiön ostaminen mietittäisiinkin aivan uusiksi? Keittiömaailma teki niin ja syntyi keittiömyymälä 2.0, siis uuden ajan keittiömyymälä, jossa keskiössä ovat inspiraatio, elämyksellisyys ja digitaalisuus.
Näiden uudenlaisten myymälöiden tarkoituksena on helpottaa polkua unelmien keittiöön. Kaikkea ei tarvitse lähteä miettimään alusta asti itse, vaan ammattilaisten valmiiksi koostamien väri- ja materiaaliyhdistelmien avulla on helppo päästä alkuun. Tänne voi tulla vaikka ihan vain katselemaan ja inspiroitumaan, kynnys on matala. Täydellinen keittiömyymälä meille, jotka haluamme päästä koskettamaan, kokeilemaan ja muutenkin fiilistelemään ennen ostopäätöstä.
Pääsin vierailemaan uuden ajan keittiömyymälässä Vantaan Tammistossa ja kokeilemaan, miten homma toimii. Katso video ja tule mukaan!
Myymälään astuessani heti ensimmäisenä vastassa näyttävä väriseinä, johon on koottu täydellisesti toisiinsa sointuvia yhdistelmiä. Värimaailma määrittää paljon keittiön tunnelmaa, joten sen valitsemisesta on hyvä lähteä liikkeelle. Minun (kuten kuulemma monen muunkin) valintani olisi lämmin ja neutraali Aamu.
Jos kaipaat ideoita keittiön värimaailmaan ja tunnelmaan, selaile Keittiömaailman kuvastoja
Materiaalien valitseminen kuuluu keittiön suunnittelemisen hauskimpiin, mutta samalla vaikeimpiin vaiheisiin. Mikä ovimalli sopisi keittiööni, minkä tasomateriaalin ominaisuudet ja silmää miellyttävä ulkonäkö kulkisivat käsi kädessä? Entä mitä välitilaan? Niin ja vetimetkin pitäisi valita… Olo on siis kuin karkkikaupassa – liikaa hyvä ja kauniita vaihtoehtoja!
Väriteeman valitsemisen jälkeen siirryimme Design Studioon, eli suuren suunnittelupöydän ääreen. Seinältä sai poimia väriteemaalle valmiiksi suunnitellun moodboardin, joka antoi suuntaviivoja siihen, minkälaista kokonaisuutta lähdettäisiin rakentamaan. Tässä pätee sama kuin ravintolassa; pitkältä ruokalistalta on mahdoton valita, mutta jos vaihtoehtoja rajoitetummin, päätöksenteko helpottuu huomattavasti. Erilaisten materiaalien yhteensovittelu oli ihanaa!
Myymälässä on myös esillä paljon mallikeittiöitä, joista inspiroitua. Ihastutuko ravintolamaiseen Bistroon, virtaviivaiseen Urbaniin vai huvilatunnelmaa henkivään Willaan? Keittiökonsepteista on helppo poimia parhaat palat omaan suunnitelmaan.
Lue myös: Uusi keittiö mielessä? Poimi parhaat ideat uutuuskeittiöistä
Keittiön mekanismit eivät näy päällepäin, mutta vaikuttavat sen toimivuuteen ja sen myötä keittiöelämän sujuvuuteen hurjan paljon. Tech Labissa kaikki mahdolliset mekanismit on koottu yhteen, joten niitä on käydä kokeilemassa. Täällä ovat esillä tavanomaiset sisukset keittiön kaappeihin, mutta myös erikoisempia juttuja, joita ei olisi tullut ajatelleeksikaan. Miltäs kuulostaisi sähköisesti nouseva kulmahylly tai yrttiboksi, joka tekee keittiöpuutarhan pitämisestä helppoa? Tech Labissa saa päästää valloilleen sisäisen lapsensa, joka innostuu nappien painelusta ja laatikoiden availusta!
Lue myös nämä:
Uusia innovaatioita kotikeittiöön – huippuunsa hiottu toimivuus on arjen luksusta
Uusi keittiö mielessä? Poimi parhaat ideat uutuuskeittiöistä
Laadukkaat kodinkoneet ovat todellakin asia, johon uudessa keittiössä kannattaa panostaa. Esimerkiksi uuneissa on todella suuria eroja, sen olen huomannut varsinkin sen jälkeen kun aloin harrastaa leivän leipomista. Tämän visiitin myötä aloin unelmoida höyryuunista, jossa leipiin saisi helposti ihanan rapsakan kuoren ja pehmeän sisuksen.
Uuden ajan keittiömyymälässä kodinkoneita on jonkin verran esillä testailtavana, mutta suurempaan valikoimaan pääsee käsiksi kosketusnäytön välityksellä. Sieltä voi helposti valita haluamansa valmistajan ja ruveta selailemaan sen valikoimaa. Jokaisesta saatavilla olevasta kodinkoneesta on selkeät kuvat, hinnat ja muut tiedot.
Suurimmat keittiön hintaan vaikuttavat tekijät ovat kodinkoneet, materiaalit ja mekanismit. Tarkka hinta jokaiselle keittiölle lasketaan tietenkin yksilöllisesti, mutta uuden ajan keittiömyymälässä pääsee niin ikään kosketusnäytöllä tekemään suuntaa-antavaa hinta-arviota omasta unelmakeittiöstä. Näytöltä valitaan esimerkiksi keittiön muoto, väri, ovimalli ja tasojen materiaali ja kone laskee kokonaisuuden hinnan.
Tässä on hyvä tilaisuus nähdä konkreettisesti, miten erilaiset valinnat vaikuttavat keittiön hintaan ja käydä itsensä kanssa keskustelua siitä, minkälaiset asiat ovat niitä kaikkein tärkeimpiä. Jos haluan ehdottomasti kivitasot, voisinko valita edullisemman ovimallin pysyäkseni budjetissa? Hinta-arviotyökalua pääset kokeilemaan tästäkin
Lue myös: Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu
Nyt seuraa jännittävä vaihe, nimittäin keittiösuunnitelman valmistuttua laitetaan virtuaalilasit päähän ja päästään vierailulle uuteen keittiöön! Myymälästä saa virtuaalilasit mukaan, joten uutta keittiötä pääsee fiilistelemään vaikka omalla kotisohvalla.
Mutta mitäs sitten, kun keittiö on suunniteltu? Keittiömaailmasta keittiön saa avaimet käteen -pakettina, itse ei siis tarvitse tehdä juuri mitään. Suunnitelman ja aikataulun vahvistamisen jälkeen keittiö valmistetaan tilaustyönä Nastolassa. Kun se on valmis, se kuljetetaan ja asennetaan paikoilleen. Lopputarkastettuun keittiöön saa koko sen käyttöiän kattavan takuun.
Varaa tästä maksuton suunnitteluaika ja aloita matka kohti unelmien keittiötä!
Lähimmän Keittiömaailma-myymäläsi löydät täältä
Suosittelen vierailua uudenlaisessa keittiömyymälässä, se on inspiroiva kokemus! Tällä hetkellä uuden ajan keittiömyymälöitä löytyy Tampereelta, Vantaalta ja Porista.
Parhaimmillaan miniasunto on ihana pieni pesä, jossa on kaikki tarpeellinen muttei mitään ylimääräistä, pahimmillaan taas ahtaan tuntuinen ja epäkäytännöllinen. Minulla on kokemusta molemmista laaduista – yksiössä asutut ajat ovat tuoreessa muistissa. Muistan tuskailleeni epäkäytännöllisten säilytystilojen kanssa ja kuinka olisin tehnyt mitä vain voidakseni taikoa saunan vaatehuoneeksi. Pieni koti voi kuitenkin olla myös toimiva, kun sen tilankäyttö on fiksusti mietitty. Tähän Viikon valinnat -juttuun kokosin viisi ihanaa (ja toimivaa) pikkukotia.
Tässä kodissa neliöt ovat todellisessa tehokäytössä! 14 neliöön on saatu mahtumaan kaikki välttämättömimmät toiminnot ja jonkin verran säilytystilaakin.
Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin
Tässäpä soma pikkukoti! Vanhan talon charmia löytyy; lautalattiat, leveä ikkunalauta ja huonekorkeus, joka mahdollistaa vaikka parven rakentamisen.
Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin
Voikohan 29-neliöisestä yksiöstä tämän toimivampaa saada? Huone on jaettu reilusti säilytystilaa tarjoavan kaapiston avulla kahtia, näin on saatu aikaan rauhallinen alkovi. Keittössä on sen verran tilaa, että sinne mahtuu neljän hengen ruokapöytä. Pieni työpistekin kotiin on saatu mahtumaan.
Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin
Tämä koti on virallisesti vain 22-neliöinen, mutta parvi tuo mukanaan mukavasti lisätilaa. Oleskelutilan huikea huonekorkeus tekee tilasta avaran ja valoisan. Nerokas yksityiskohta tässä kodissa on portaikkoon sijoitetut laatikot!
Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin.
Keskellä Ullanlinnan putiikkeja ja kodikkaita kahviloita sijaitseva kompakti kaksio on oikea unelmien kaupunkikoti! Kauttaaltaan remontoidussa asunnossa toimivuus ja persoonalliset yhsityskohdat kulkevat käsi kädessä
Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin.
Nämä kodit ovat melkoisen kompakteja, mutta miltä kuulostaisi 15,5 neliöinen koti? Kyläile Maijan kanssa oikeassa minikodissa!
Pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä yksi Suomen kiinnostavimmista asuntomarkkina-alueista. Alueen väkiluku on kasvanut viime vuosien aikana hurjaa vauhtia. Muuttoliikenne tuottaa asuntomarkkinoilla paljon kysyntää ja myös rakentaminen on ollut hyvässä vedossa. Tarkastellaan nyt Etuovi.comissa julkaistujen ilmoitusten avulla, millaisten asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti netistä eli erilaisten asuntojen markkinointiaikoja.
Tilastot kertovat, että pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat ovat hyvin lyhyitä, ja joskus asunnon myynti-ilmoitus ehtii olla esillä vain muutamia päiviä.
Juttu on julkaistu alun perin syksyllä 2017, mutta päivitetty syksyllä 2019 uusimmilla tilastotiedoilla.
Helsingin asuntojen ilmoituksilla on selkeästi pääkaupunkiseudun lyhimmät markkinointiajat. Espoo ja Vantaa ovat keskimääräisten markkinointiaikojen vertailussa keskenään melko tasaväkisiä, mutta Kauniaisissa sijaitsevien asuntojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin pidempään.
Tämän aineiston mukaan Helsingin asuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin 27 päivää, eli puolet kohteista poistuu reilusti alle kuukaudessa. Toisaalta nopein neljännes poistuu jo reilun viikon sisällä julkaisustaan!
Espoon asuntojen ilmoitusten markkinointiajan mediaani on 50 päivää ja Vantaan 49 päivää, kun Kauniaisten asuntojen ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 61 päivää. Kauniaisten myytävät kohteet ovat siis esillä keskimäärin hieman yli kaksi kertaa kauemmin kuin Helsingissä.
Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoitusten pitkiin markkinointiaikoihin vaikuttaa se, että siellä myynnissä olleet kohteet ovat olleet keskimäärin melko isoja ja hintavia. Tässä aineistossa Kauniaisten ilmoituksista 19 prosenttia oli omakoti- tai erillistaloja, kun vastaavasti Helsingissä niitä oli vain kuusi prosenttia. Kauniaisten ilmoitusten asuntojen keskimääräinen pyyntihinta oli jopa 454 000 euroa, kun Helsingissä se oli 280 000 euroa. Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat riippuvat siis sijainnin lisäksi myös siitä, millaista asuntoa tarkastellaan.
Näillä PK-seudun postinumeroalueilla asuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat alle kaksi viikkoa
postinumero | keskimääräinen markkinointiaika (päivissä) |
00610 | 11 |
00820 | 11,5 |
00270 | 12 |
00810 | 12 |
00280 | 12,5 |
00250 | 13 |
00500 | 13 |
00550 | 13 |
00800 | 13 |
00260 | 14 |
00300 | 14 |
00520 | 14 |
Keskimääräinen markkinointiaika on laskettu Etuovi.comissa esillä olleista asuntojen myynti-ilmoituksista. Kyseessä on mediaani, eli puolet kohteista poistuu näin monen päivän sisällä julkaisusta. Mukana on vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut yli 50 ilmoitusta.
Lyhin keskimääräinen markkinointiaika on postinumeroalueella 00610 eli Käpylässä. Siellä on ollut myynnissä eniten kerrostalokaksioita, ja osa myynnistä olleista kohteista on ollut melkein satavuotiaita.
Toiseksi lyhin markkinointiaika tässä aineistossa on ollut Roihuvuoren poistunumeroalueella 00820, jonka myynnissä olleet kohteet ovat olleet pääosin 1950-luvulla rakennettuja kerrostaloasuntoja.
Myös esimerkiksi Sörnäisten ja Kallion asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti. Kallio on esimerkki alueesta, jonka asunnot ovat keskimäärin hyvin pieniä. Tässä aineistossa Kallion myytävien asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 41,5 neliömetriä, ja jopa 91% asunnoista oli yksiöitä tai kaksioita.
Vertailun vuoksi, tässä tutkimuksessa olevassa datassa kohteissa koko Helsingin asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 62,0 neliömetriä, Vantaan 74,5 neliömetriä, Espoon 82,0 neliömetriä ja Kauniaisten asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli jopa 132,5 neliömetriä.
Yllä olevassa taulukossa korostuvat ne alueet, joissa on ollut myynnissä suurimmaksi osaksi pieniä kerrostaloasuntoja ja mukana on vain Helsingin alueita. Jos näkökulmaa rajaa ainoastaan rivitaloasuntoihin, nousee kuitenkin Vantaa lyhimmän markkinointiajan alueeksi.
Vantaalla rivitaloasuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin jopa lyhempiä kuin kerrostaloasuntojen, toisin kuin muissa PK-seudun kaupungeissa. Pääkaupunkiseudun kaupunkien rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on 42 – 52 päivää, ja keskimäärin nopeimmin ilmoitukset poistuvat Vantaalla ja hitaimmin Kauniaisissa. Keskimäärin halvimmat rivitaloasunnot olivat myynnissä Vantaalla (mediaani 248 000 e) ja kalleimmat Kauniaisissa, jossa rivitaloasuntojen pyyntihinnan mediaani oli 479 000 euroa.
Postinumerotasolla tarkasteltuna rivitaloasunnot käyvät kaupaksi nopeimmin Lauttasaaressa eli postinumeroalueella 00200, missä rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on 9 päivää. Myös Helsingin Myllypuron eli postinumeroalueen 00920 rivitaloasuntojen markkinointiaika on keskimäärin hyvin lyhyt, 15 päivää. Vantaan alueista esiin nousevat esimerkiksi Myyrmäki, Kartanonkoski, Tammisto, Havukoski ja Pakkala, joissa rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on alle kolme viikkoa.
Vantaan Hiekkaharju sijoittuu asuntojen markkinointiaikojen tarkastelussa alueeksi, jossa omakotitaloilla on keskimäärin lyhin markkinointiaika, 19,5 päivää. Tämä on omakotitalojen markkinointiaikojen tarkastelussa huomattavan lyhyt aika, sillä esimerkiksi Helsingin omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on 86 päivää ja Vantaalla 75 päivää.
Eli vaikka Helsingissä on kaikkien asuntojen suhteen keskimäärin lyhimmät markkinointiajat, ei se päde enää asuntotyyppikohtaisesti tarkasteltuna. Myös hinnat vaikuttavat markkinointiaikaan; Helsingissä myynnissä olleiden omakotitalojen keskihinta on 496 000 euroa ja Vantaalla se on yli sata tonnia vähemmän, tarkemmin 368 500 euroa. Kauniaisten omakotitalojen myynti-ilmoitusten keskimääräiset pyyntihinnat ovatkin olleet lähellä miljoonaa.
Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat on laskettu Etuovi.comin ilmoitusten datasta, jossa on ollut mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoituksia. Aineistossa on ollut mukana vuoden 2018 syyskuun alusta elokuun 2019 loppupuolelle asti poistuneet kohteet ja mukana oli vain käytetyt asunnot.
Helsingin, Espoon ja Vantaan asuntomarkkinoiden tunnuslukuja voit seurata kuukausitasolla Etuovi.comin Asuntomarkkinat -sivulla. Löydät täältä Helsingin asuntojen neliöhinnan kehityksen, täältä voit tarkastella Espoon kohdemäärän kehittymistä ja Vantaan asuntokaupan seuraamiseen voit hyödyntää näitä tietoja.
Kuten kuvaajasta näkee, Helsingin väkiluku on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Tämä vaikuttaa varmasti asuntojen kysyntään. Jos pohdit, miksi juuri pienet asunnot viedään käsistä, lue myös juttu ”Asuntokunnat kutistuvat – yhä useampi asuu yksin”.
-Niina