Quantcast
Channel: Etuovi.com Ideat & vinkit
Viewing all 3987 articles
Browse latest View live

Haluatko asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan? Älä tuijota välityspalkkiota välittäjää valitessasi

$
0
0

Kun on aika myydä asunto, on ensimmäinen askel kutsua kylään alan ja alueen tunteva kiinteistönvälittäjä. Mihin kaikkeen välittäjän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

Pääkaupunkiseudun suurinta ja menestyksestään palkittua Kiinteistömaailma-yritystä Espoon Kodit Oy:tä luotsaavat Päivi ja Hannu Salo tietävät onnistuneiden asuntokauppojen reseptin; he kannustavat kiinnittämään välittäjän valinnassa huomiota kokonaisuuteen pelkän välityspalkkioiden vertailun sijaan. Kun asunnosta haetaan parasta mahdollista hintaa, kannattaa välityspalkkion suuruuden sijaan kiinnittää huomiota siihen, mitä rahalla saa. Halvimman välityspalkkion valitseminen voi tulla lopulta kalliiksi.

Meillä on valtava määrä keinoja tienata välityspalkkiomme, alkaen siitä ensimmäisestä arviokäynnistä. Kun keskustelee alueen ja markkinan tuntevan välittäjän kanssa, saa kullanarvoisia vinkkejä siihen, miten asunnon myynti kannattaa hoitaa. Meidän arvojemme ytimessä on, että aina haetaan asiakkaan parasta – eli sitä parasta hintaa, Hannu kertoo

Miten asunnosta saadaan paras mahdollinen hinta?

Kun halutaan saada asunnosta mahdollisimman hyvä hinta, ovat onnistunut hinnoittelu, oikean kauppatavan valinta ja välittäjän neuvottelutaidot avainasemassa.  Kauppatapa valitaan tapauskohtaisesti, mutta Hannu kertoo, että todella usein parhaaseen tulokseen päästään tarjouskaupan avulla:

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kuumassa asuntomarkkinassa paras kauppatapa on usein tarjouskauppa, sillä hinnat nousevat nyt enemmän kuin kukaan välittäjä uskaltaa arvioida. Varsinkin Helsingissä ja Espoossa hinnat kohoavat huomattavan helposti meidän arvioitamme ja tilastoja korkeammiksi.

Tarjouskaupan parhaisiin puoliin kuuluu se, että sen avulla kaupankäynti on läpinäkyvää kaikille osapuolille ja välittäjä pystyy palvelemaan sekä myyjää että ostajia laadukkaasti. Asuntoa ehditään esitellä kaikille halukkaille kiinnostuneet saavat varmuudella tiedon tarjouskaupan etenemisestä. Tehdyt tarjoukset ovat avoimesti näkyvillä ja kaksi vuorokautta voimassa, mikä antaa sekä myyjälle että ostajalle aikaa harkita liikkeitään. Lue lisää Tarjouskaupasta!

Salot kertovat konkreettisen esimerkin, jossa kiteytyy hyvän kiinteistönvälittäjän ja oikein valitun kauppatavan tuoma arvo:

Espoon Tapiolassa sijaitseva omakotitalo oli päätetty myydä ja kiinnostuneita ostajiakin oli löytynyt sosiaalisen median kautta. Hinnaksi oli alustavasti päätetty 550 000 euroa. Onneksi vielä ennen myyntiä paikalle päätettiin pyytää Etu-Töölön Kiinteistömaailmasta alueen tunteva välittäjä, tämä nimittäin totesi suunnitellun pyyntihinnan olevan pahasti pielessä. Talo laitetettiin myyntiin tarjouskaupalla 600 000 euron lähtöhinnalla ja runsaan kysynnän ansiosta hinta kohosi lopulta 672 000 euroon. Lisäksi ennen myyntiä vanhaan, teknisesti haastavaan kohteeseen teetettiin asianmukaiset kuntotarkastukset asuntokaupan jälkeisten reklamaatioiden välttämiseksi. Myyjä sai talostaan huippuhinnan ja turvallisen asuntokaupan. Muutaman prosentin välityspalkkio on pieni hinta kaikin tavoin odotukset ylittävästä lopputuloksesta.

Saattaa tuntua houkuttelevalta myydä asunto ”tiskin alta” laittamatta sitä julkiseen myyntiin tai ennen ensiesittelyä, mutta paras hinta saadaan, kun asunto laitetaan avoimesti markkinoille ja annetaan kysynnän ja tarjonnan lain hoitaa tehtävänsä.

Näin tunnistat hyvän kiinteistönvälittäjän

Asuntokaupassa kysymys on isoista asioista – arvokkaimmasta ja todennäköisesti myös rakkaimmasta omaisuudestasi. Hyvä kiinteistönvälittäjä seisoo rinnallasi asunnonvaihdon joskus jännittävissäkin käänteissä ja valjastaa asiantuntemuksensa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Haluatko halvimman palkkion vai eniten nettorahaa lompakkoon, kehottaa Hannu miettimään. Asiantuntijuudesta, neuvottelutaidosta ja taustaorganisaatiosta on huippuvälittäjä tehty. Ammattitaidosta kannattaa maksaa kaikilla aloilla, olipa kyse putkimiehestä, lakimiehestä, kirurgista, näön korjauksesta tai kiinteistönvälityksestä.

Salot listaavat asioita, joihin välittäjää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota:

Suosittelut

Löytyisikö tuttavapiiristäsi kokemuksia hyvistä välittäjistä? Palautteita löytyy usein myös välitystoimistojen nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Alueen tuntemus ja kokemus

Minkä verran välittäjä on tehnyt kauppaa ja minkälaisia asuntoja hän on myynyt alueeltasi esimerkiksi viimeisen vuoden aikana?

Ilmoitusten laatu 

Käy läpi välittäjällä myynnissä olevien kohteiden ilmoitukset ja kiinnitä huomiota kädenjälkeen. Onko kuvien ja muiden visuaalisten materiaalien laatuun panostettu, kerrotaanko esittelyteksteissä kohteista kattavasti?

Panostukset kohteen markkinointiin

Mitä markkinointikeinoja ja -kanavia välittäjällä on käytössä ja ovatko ne ajan hermolla? On tärkeää, että kohteesi saa laajan näkyvyyden, jotta markkinoilta saadaan paras hinta.

Käytössä olevat työkalut

Esimerkiksi Kiinteistömaailmassa käytössä on Yhteismyynti, eli oman välittäjän lisäksi apuna on laaja, kaikki ketjun välittäjät käsittävä myyntiverkosto. Jos uusi koti on vielä löytymättä, Kotihaku etsii Kiinteistömaailman valikoimasta toiveitasi vastaavat kohteet ja saat niistä tiedon 24 tuntia ennen ilmoituksen julkaisemista.

Huolellinen taustatyö

Hyvä välittäjä osaa ottaa huomioon kohteen tekniset ja rakenteelliset ominaisuudet ja ennaltaehkäisee asuntokaupan jälkeiset reklamaatiot esimerkiksi teettämällä kuntotarkastuksen ennen myyntiä.

Neuvottelutaito

Hyvä välittäjä palvelee sekä myyjää että ostajaa laadukkaasti ja varmistaa, että käytössä on oikea kauppatapa.

Luottamus ja henkilökemia

Asuntokaupassa on kyse sinusta ja omaisuudestasi, joten valitse välittäjä, jonka kanssa yhteistyö sujuu ja johon luotat. Hyvä välittäjä kuuntelee aidosti asunnonvaihtotarpeitasi ja kunnioittaa ja omaisuuttasi.

Välityspalkkion desimaalien vertailun sijaan kannattaa siis kiinnittää huomio isoon kuvaan – asunnon myynnissä tuhannen euron lisäpanostuksella voi olla kymmenien tuhansien eurojen nostava vaikutus lopulliseen hintaan.

Laita rohkeasti pyörät pyörimään – voit tehdä elämäsi asuntokaupat!

Jos asunnon myynti tuntuu yhtään ajankohtaiselta, kannattaa siihen ryhtyä, sillä nyt on äärimmäisen hyvä aika myydä ja asunnostaan voi saada elämänsä hinnan.

Vaikka uutta asuntoa ei olisi vielä löytynyt, normaaleilla vapautumisehdoillakin menee helposti puoli vuotta ennen kuin muutto tapahtuu. Tuossa ajassa useimmat löytävät sopivan asunnon ja asiat kyllä järjestyvät kun uskaltaa laittaa pyörät pyörimään, Hannu rohkaisee.

Espoon Kodit Oy:n huipputiimiin kuuluvat välittäjät palvelevat Espoonlahden, Etu-Töölön, Kirkkonummen ja Konalan Kiinteistömaailma-myymälöissä, sekä tuoreen laajentumisen myötä jatkossa myös Espoon Matinkylässä ja Raaseporissa.


Omakotitalojen hinnat – katso taulukosta keskihinta omalla paikkakunnallasi

$
0
0
omakotitalon ulkokuva

Haaveiletko sinäkin omakotitalosta? Omakotitalot ovat Etuovi.comin tilastojen mukaan hyvin haluttuja, sillä niiden ilmoituksia katsellaan paljon. Tästä jutusta tietoa omakotitalojen hinnoista eri puolella Suomea.

Huomaa, että keskimääräinen omakotitalo ei ole samanlainen kaikissa kunnissa, joten keskihinnat eivät kerro sitä, kuinka paljon samanlainen omakotitalo maksaisi eri kunnissa.

Voit katsoa samat tiedot myös alla olevasta taulukosta. Voit etsiä taulukosta sinua kiinnostavien kuntien tiedot tai järjestää sen kalleimmasta/halvimmasta alkaen.

omakotitalon ulkokuva
Jos haaveissasi on omakotitalo Kauniaisista, voi tämä olla yksi suosikkisi. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Espoo Kauniainen, Kauppakeskus Grani | Pecasa Oy

Kauniaisissa omakotitalon keskihinta ylittää miljoonan

Kallein keskimääräinen hinta on Kauniaisten omakotitaloilla, peräti yli 1,2 miljoona euroa. Toisaalta ilmoituksiakaan ei ole ollut kovin montaa, reilun vuoden ajanjaksolla 50 myynti-ilmoitusta, eli tarjonta on melko niukkaa. Muihin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin verrattuna Kauniainen on pieni paikkakunta, jossa on noin 10 000 asukasta. Asuntokuntia siellä on hieman yli 4 000, joista noin puolet asuu rivi- tai pientaloissa.

Tutustu Kauniaisten asuntomarkkinoihin Etuovi.comin aluesivulla

Seuraavaksi kalleimmat omakotitalot ovat Espoossa ja Helsingissä

Keskihinnaltaan toiseksi kalleimmat omakotitalot löytyvät Espoosta, ja Helsinki on tässä kolmannella sijalla. Keskimääräinen Espoossa tai Helsingissä myynnissä oleva omakotitalo maksaa yli puoli miljoonaa. Tarjontaa on ollut runsaasti, ja mukaan on mahtunut myös yli miljoonan maksavia omakotitaloja. Alle joka neljännen omakotitalon hinta on näissä kaupungeissa ollut alle 400 000 euroa.

Näillä kaupungeilla on jonkin verran rantaviivaa, eli osa Espoon ja Helsingin myytävistä omakotitaloista on hienoilla merinäköaloilla varustettuja koteja, mikä varmasti vaikuttaa myös omakotitalojen keskihintaan.

Espoon asuntomarkkinoita voit seurata Etuovi.comin aluesivulla

Tutki myös Helsingin asuntomarkkinatilastoja aluesivulla

Monella paikkakunnalla omakotitalon hinta on reilusti alle sadan tonnin

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella omakotitalojen keskihinnat ovatkin aivan eri luokkaa. Kun tarkastellaan Uudenmaan omakotitalojen keskihintoja ilman Helsinkiä, Espoota, Kauniaista ja Vantaata, omakotitalo maksaa keskimäärin 269 000 euroa.

Pirkanmaalla omakotitalon keskimääräinen hinta on 229 000 euroa, Varsinais-Suomessa 204 000 euroa ja Pohjois-Pohjanmaalla 175 000 euroa.

Monen paikkakunnan keskimääräinen omakotitalo maksaa alle sata tuhatta euroa. Omakotitalojen hinnat voivat kuitenkin vaihdella paljonkin paikkakuntien sisällä, eli samalla paikkakunnalla on saattanut olla myynnissä paljon vanhoja, remonttia kaipaavia taloja laskemassa keskimääräistä hintaa sekä samaan aikaan aivan upeilla näköaloilla varustettu, muutaman vuoden vanha järvenrantatalo.

Jutussa olevat hintatiedot ovat peräisin Etuovi.comista.

Niina

Lue myös nämä:

Asuntomarkkinakatsaus – onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä?

4 x unelmien omakotitalo – tilaa, kodikkuutta ja luonnonläheisyyttä

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Viisi askelta uuteen upeaan keittiöön – näin keittiöremontti etenee

$
0
0

Matka uuteen upeaan keittiöön alkaa ideasta ja huipentuu siihen, kun kokkaat siellä ensimmäisen aterian. Mutta miten keittiöremontti etenee ja mitä missäkin vaiheessa kannattaa ottaa huomioon? Kysyimme Seinäjoen Keittiömaailman kauppiaalta Sami Tiisjärveltä.

1. Unelmoi ja inspiroidu

Keittiösuunnitteluun voi valmistautua tutkailemalla omaa makuaan ja tarpeitaan tulevan keittiön suhteen. Minkälaista tunnelmaa tavoittelet ja minkälaisella kulutuksella materiaalit ja kodinkoneet ovat? Voit inspiroitua vaikkapa sisustuslehtien tai sosiaalisen median keittiökuvista ja tehdä listan toiveistasi.

Inspiraatiokuvia ja erilaisia vaihtoehtoja ei Tiisjärven mukaan kannata kuitenkaan jäädä pyörittelemään pitkäksi aikaa itsekseen, vaan varata aika suunnittelutapaamiseen.

Asiantuntija kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun varhaisessa vaiheessa. Keittiösuunnittelija osaa ehdottaa ratkaisuja, joissa esteettiset mieltymykset ja toiminnalliset tarpeet yhdistyvät mahdollisimman hyvin ja jotka sopivat asiakkaan budjettiin.

Kannattaa myös selvitellä, minkälainen keittiö tilaan on mahdollista toteuttaa – unelma avarasta avokeittiöstä voi kariutua, jos keittiön ja olohuoneen välissä seisoo kantava kiviseinä. Isännöitsijältä voi myös selvittää, onko taloyhtiössä yhteisiä käytäntöjä, jotka mahdollisesti vaikuttavat keittiön suunnitteluun.

Lue myös:

Keittiösuunnittelijan vinkit kauniiseen ja käytännölliseen keittiöön

Keittiön trendisävyt poimitaan nyt luonnosta

Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu

2. Keittiöremontin suunnittelu alkaa keittiömyymälässä, kotonasi tai etätapaamisessa

Ensimmäinen konkreettinen askel kohti unelmien keittiötä on tapaaminen keittiösuunnittelijan kanssa, se voidaan toteuttaa joko keittiömyymälässä, kotonasi tai verkossa. Tämän tapaamisen aikana käydään läpi toiveet ja tarpeet sekä tehdään alustavat materiaalivalinnat.

Tällä hetkellä uusi keittiö on monella mielessä, joten jos keittiön halutaan olevan valmis tiettyyn ajankohtaan mennessä, varminta on aloittaa suunnittelu mahdollisimman pian.

Suunnittelu kannattaa aina aloittaa hyvissä ajoin. Jos ajateltaisiin, että keväällä olisi ylioppilasjuhlat ja sitä ennen haluaisi uusia keittiön, niin nyt maaliskuussa on viimeiset hetket. Suunnittelu on hyvä aloittaa viimeistään kaksi kuukautta ennen kuin halutaan keittiön olevan valmis.

3. Suunnitelman läpikäynti ja remontin kartoitus

Ensimmäisen tapaamisen pohjalta keittiösuunnittelija tekee suunnitelman ja 3D-mallinnuksen ja seuraavassa tapaamisessa pääsetkin jo kurkistamaan uuteen keittiöösi virtuaalisesti. Tässä vaiheessa tehdään tarvittaessa muutoksia materiaalivalintoihin ja käydään läpi tarjous.

Ennen keittiöremontin aloittamista varmistetaan vielä paikan päällä, että kaikki mitat ovat oikein ja että esimerkiksi pistorasiat, vesijohdot ja koteloinnit tulevat oikeisiin kohtiin.

Remonttikohteessa mittauskäynnin aikana asiakkaan kotona kartoitetaan remontin laajuus ja katsotaan, tehdäänkö esimerkiksi pintaremonttia samalla. Jos kyseessä on vanhempi talo, myös asbestitutkimusten mahdollinen tarpeellisuus tulee ottaa huomioon, Tiisjärvi muistuttaa. 

Kun suunnitelma on kunnossa ja tarvittavat kartoitukset tehty, voidaan laittaa keittiö tilaukseen ja sopia remonttiaikataulusta.

Me Keittiömaailmassa emme valmista kalusteita varastoon, vaan ne tehdään aina tilauksesta. Kalusteiden toimitusajat ovat neljästä kuuteen viikkoa, mutta ammattiasentajien aikataulujen organisoiminen saattaa pidentää aikajännettä. Senkin takia aina hyvä olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Muista hoitaa tarvittavat lupa-asiat kuntoon eli ilmoittaa remontista isännöitsijälle, jos asut osakehuoneistossa. Tähänkin saat tarvittaessa apua keittiömyymälästä.

4. Keittiöremontti toteutuu – purku, pohjatyöt ja asennus

Keittiöremontti voi alkaa! Ensin puretaan vanha keittiö ja tehdään tarvittavat pohjatyöt, sitten asennetaan uusi keittiö. Asennusta sujuvoittaa se, että kalusterungot kootaan jo tehtaalla ja niihin asennetaan valmiiksi laatikot ja mekanismit. 

Stressittömin tapa toteuttaa keittiöremontti on hankkia koko paketti keittiöliikkeen kautta. Turhalta sähläykseltä ja viivästyksiltä vältytään, kun voidaan varmistua siitä, että esimerkiksi putki- ja sähköasentajat ovat paikalla oikeaan aikaan ja että asennustiimi laittaa uuden keittiön paikoilleen tarkasti ja aikataulussa. 

Nykyään todella moni hankkii koko remontin keittiöliikkeen kautta mikä onkin järkevää, sillä silloin pystytään organisoimaan samalla kertaa koko ketju aina vanhan keittiön purkamisesta loppuun asti, Tiisjärvi kertoo

Muista, että keittiöremontin työosuuden saa vähentää verotuksessa!

5. Nauti uudesta keittiöstäsi!

Kauniit materiaalit, tuliterät kodinkoneet, käytännölliset yksityiskohdat… Nyt pääset huoletta nauttimaan uudesta upeasta keittiöstä! Keittiömaailman keittiöillä on niiden käyttöiän kattava takuu materiaali- ja valmistusvirehiden osalta.

Jos haluat aloittaa oman unelmakeittiösi toteuttamisen, varaa tästä maksuton suunnittelutapaaminen joko lähimmässä Keittiömaailman myymälässä tai etänä!

Raksystems

4 x ihana puutaloidylli keskellä kaupunkia

$
0
0

Haaveiletko siitä, että kaupungin keskustan kuhina, putiikit ja ravintolat olisivat käden ulottuvilla, mutta myös puutarhasta ja persoonallisesta kodista? Silloin toiveesi voisi täyttää puutalo-osake, joita löytyy useiden kaupunkien keskustojen tuntumasta. Tähän juttuun kokosimme neljä tunnelmallista puutalokotia, jatka lukemista ja ihastu!

Puutaloidylli Aurajoen varrella

Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä
Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Tämä kodin sijainti Turun keskustassa on keskeinen mutta rauhallisen idyllinen. Ikkunasta pilkottaa tuomiokirkko ja puutarhassa ilahduttavat omena- ja päärynäpuut ja tuoksuvat syreenit. Hurmaavan puutalokodin valttikortteja ovat hulppea huonekorkeus, alkuperäiset yksityiskohdat sekä hyvällä maulla remontoidut pinnat.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Lämminhenkinen koti Porvoon vanhalla rautatieasemalla

Kuva: Etuovi.com / OP Koti Itä-Uusimaa Oy LKV, Porvoo
Kuva: Etuovi.com / OP Koti Itä-Uusimaa Oy LKV, Porvoo

Vuonna 1897 rakennettu talo toimitti aikoinaan Porvoon rautatieaseman virkaa, mutta muutama vuosi sitten se saneerarattiin vanhaa vaalien ja muutettiin asunto-osakeyhtiöksi. Julkiseen käyttöön rakennetun talon historiasta kielivät esimerkiksi avarat tilat ja neljään metriin kohoava huonekorkeus. Tämän kodin asukkaat pääsevät nauttimaan tunnelmallisen asunnon lisäksi omasta piha-alueesta ja taloyhtiön pihasaunasta.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Kotikaunotar Ullanlinnassa

Kuva: Etuovi.com / Birds LKV
Kuva: Etuovi.com / Birds LKV

Ullanlinnalaisen sisäpihan suojiin kätkeytyy unelmien puutalokoti, joka hurmaa kauneudellaan ja seesteisellä tunnelmallaan. Taloyhtiön piha istutuksineen ja grilleineen on kuin pieni keidas vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Tilava kolmio Puu-Vallilassa

Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Family | Excellence m2 Oy
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Family | Excellence m2 Oy

Rauhallisella Puu-Vallilan alueella sijaitseva, yli 80-neliöinen kolmio on harvinainen herkku! Keittiö ja kylpyhuone kaipaavat päivitystä, mutta potentiaalia tässä kodissa riittää. Avara pohjaratkaisu on muokattavissa omiin tarpeisiin sopivaksi.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Olisiko jokin näistä unelmiesi koti?

Katso minkälaisia puutalo-osakkeita on tällä hetkellä myynnissä Etuovi.comissa

Ostamassa omakotitaloa? Muista nämä asiat!

$
0
0
ostamassa omakotitaloa

Omakotitalon ostaminen tarkoittaa, että ostat kiinteistön eli maanomistuksen yksikön, johon kuuluvat alueella sijaitsevat rakennukset. On tärkeää että tiedät tarkalleen mitä olet ostamassa, joten tutustu taloon, tonttiin ja tarjolla oleviin dokumenttihin huolellisesti. 

ostamassa omakotitaloa

1. Varmista, että kohde on kuntotarkastettu

Kun kiinnostava omakotitalo löytyy, ennen esisopimuksen tekemistä kannattaa varmistaa, että kuntotarkastus on tehty. Ostajan on tärkeää tutustua kuntotarkastusraporttiin huolellisesti, sillä vastuu mahdollisista riskeistä siirtyy ostajalle, kun ne ovat tiedossa. Kuntotarkastusraportti antaa myös kuvan talon tulevista korjaustarpeista. 

Kuntotarkastaja toimii kaupan kohteen puolueettomana asiantuntijana. Päteviä kuntotarkastajia voit etsiä FISE:n pätevyysrekisteristä.

Lue lisää kuntotarkastuksesta:

Kaikki asuntokaupan kuntotarkastuksesta – tietopaketti tilaajalle

Riskirakenteet asuntokaupassa – tieto lisää turvaa

Asuntokaupan kuntotarkastus – miten vastuu jakautuu?

2. Tutustu asiakirjoihin huolellisesti

Omakotitalon ostajan tulee tutustua kaikkiin mahdollisiin asiakirjoihin, jotka myyjä hänelle esittää. Myöhemmin ei nimittäin voida virheenä vedota seikkaan, joka ilmenee ennen kauppaa annetuista asiakirjoista. Tutustu myyntiesitteen ja pohjapiirrustuksen lisäksi esimerkiksi näihin asiakirjoihin:

  • kartta, josta ilmenee kiinteistön rajat
  • lainhuutotodistus
  • rasitustodistus
  • kiinteistörekisteriote
  • rakennuslupa-asiakirjat ja kaavaote
  • maanvuokrasopimus
  • hallinnanjakosopimus
  • energiatodistus
  • kuntotarkastusraportit
  • kaikki kiinteistöä koskevat sopimukset
  • vesihuoltojärjestelmää koskevat mahdolliset selvitykset

3. Kiinnitä huomiota asumiskustannuksiin

Omakotitalon omistajana vastaat itse esimerkiksi jäte- ja vesimaksuista, lämmityksestä ja huollosta, kiinnitä siis huomiota talon asumiskustannuksiin. Lämmitysjärjestelmä on yksi asumiskustannuksiin eniten vaikuttavista asioista. 

Lue myös:

Näin vaihdettiin maalämpö omakotitalon lämmitysmuodoksi

4. Varmista esisopimuksen ja kauppakirjan lainmukaisuus

Kiinteistökaupassa sovellettava laki on maakaari, joka määrittelee kiinteistökaupan asiakirjojen muotoseikat. 

Kiinteistöä ostettaessa sitova ostotarjous syntyy vasta, kun kaupan osapuolet ovat tehneet esisopimuksen, jossa noudatetaan maakaaren määrämuotoa ja joka vaatii kaupanvahvistajan vahvistuksen. Myös kiinteistön kauppakirjan tulee noudattaa maakaaren säätelemää määrämuotoa.

Kiinteistön kauppa voidaan tehdä joko perinteisesti kaupantekotilaisuudessa, jossa ovat läsnä ostaja, myyjä sekä julkinen kaupanvahvistaja tai vaihtoehtoisesti sähköisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä järjestelmässä. 

5. Muista varainsiirtovero ja lainhuudatus

Kauppojen jälkeen omakotitalon ostajan tulee vielä maksaa varainsiirtovero ja hakea lainhuudatusta eli omistusoikeuden rekisteröintiä. Lainhuudatusta haetaan Maanmittauslaitokselta viimeistään kuusi kuukautta kaupanteon jälkeen ja varainsiirtoveron tulee olla maksettuna ennen sitä. Kiinteistön kohdalla varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta. 

Lue myös:

Omakotitalojen hinnat – katso taulukosta keskihinta omalla paikkakunnallasi

4 x unelmien omakotitalo – tilaa, kodikkuutta ja luonnonläheisyyttä

 

DIAS

Mistä kuntotarkastuksen hinta koostuu?

$
0
0

Hinta mietityttää aina ostotilanteessa, niin myös asuntokaupan kuntotarkastuksen kohdalla. Mitä oikeaoppisen kuntotarkastuksen hinta pitää sisällään ja mitä asuntokaupan osapuolten kannattaa ottaa huomioon?

1. Kuntotarkastajan asiantuntemus

Kuntotarkastaja on rakennustekninen asiantuntija, jonka tehtävä on muodostaa kattava kuva kohteen kunnosta ja mahdollisista riskeistä. Hänen tulee pystyä havaitsemaan syy-seuraussuhteita ja tarvittaessa suosittelemaan asianmukaisia jatkotoimenpiteitä.

kuntotarkastuksen hinta

Kuntotarkastajan ja hänen edustamansa yrityksen toimintatavoista ja pätevyyksistä on hyvä varmistua eri tavoin, sillä alalla ei pidetä virallista rekisteriä tai listausta tekijöistä. Kuntotarkastajien on mahdollisuus hakea itselleen erillistä Asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyyttä (AKK). Pätevyyden saaminen edellyttää muun muassa usean vuoden työkokemusta, alan koulutusta sekä kokeen läpäisemistä, jonka jälkeen AKK-pätevyyttä voi hakea Rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyydet FISE Oy:ltä. FISE ylläpitää omaa rekisteriään heidän pätevyytensä saaneista kuntotarkastajista.

2. Suoritusohjeen mukainen tarkastus kohteessa

On hyvä varmistaa, että kaupan olevaan kotiin tehtävä asuntokaupan kuntotarkastus noudattaa hyvää kuntotarkastustapaa eli suoritusohjetta (KH 90-00394). Tarkastajalta tulee vaatia, että kuntotarkastus tehdään suoritusohjeen mukaisesti – ei soveltaen! Jos tämä ei onnistu, kannattaa kuntotarkastajaa vaihtaa kiireen vilkkaan. Pidä myös huoli siitä, että tilauksestasi laaditaan kirjallinen tilaussopimus, jossa kuntotarkastaja sitoutuu noudattamaan suoritusohjetta.

kuntotarkastuksen hinta

Kuntotarkastaja käy läpi koko kohteen aina siihen liittyvistä asiakirjoista piipun hattuun saakka. Mikä parasta, kuntotarkastajalta saa kuntotarkastuksen aikana usein myös hyödyllisiä vinkkejä juuri kyseisen kodin huoltoon ja kunnossapitoon liittyen.

3. Tarvittavat rakenneavaukset

Raksystemsillä kuntotarkastuksen hintaan kuuluu aina myös suoritusohjeen mukaiset rakenneavaukset. Mikäli epäilyttävästä rakenteesta ei saada selvyyttä ainetta rikkomattomin menetelmin, kuntotarkastaja suosittelee lisätutkimuksia. Suositukset on hyvä ottaa tosissaan, sillä itsessään pelkkä kuntotarkastus ei vielä takaa ostettavan kodin rakenteiden kuntoa.

4. Selkeä kuntotarkastusraportti

Suoritusohjeen mukainen kuntotarkastusraportti on selkeä ja looginen. Siinä ei saa esittää oletuksia ja epätarkkuuksia, vaan kaiken tulee olla varmistettua ja todettua. Oleellista on, että tarkastaja kertoo havaintojensa ja mittaustulostensa merkityksen. Ellei kuntotarkastajan ole mahdollista arvioida sitä luotettavasti, tulee hänen suositella kohteeseen lisäselvityksiä tai jatkotutkimuksia.

Niin myyjän kuin ostajankin on tärkeää tutustua kuntotarkastusraporttiin, jotta he saavat riittävän kokonaiskuvan tarkastuksesta ja kodin kunnosta. Kuntotarkastusraportissa mainitut kuntotutkimukset olisi suositeltavaa suorittaa aina ennen kauppaa. Jatkotutkimuksista ja niiden vastuunkantajasta täytyy sopia erikseen, mikäli tutkimuksia ei tehdä, jotta tulevilta riidoilta vältytään.

kuntotarkastuksen hinta

5. Taustatyö ja viestintä

Monesti kuntotarkastuksen tilaaja luulee tarkastuksen hintaan kuuluvan vain kohdekäynnin. Se onkin yleensä raportin lisäksi tarkastuksen näkyvin osa, mutta tarkastukseen kuuluu myös paljon muuta.

Kuntotarkastuksen hintaan sisältyy käytännössä kaikki, mitä tapahtuu tarkastuksen tilauksen ja raportin palauttamisen välillä. Siihen kuuluu paljon alkuvalmisteluja ja viestintää asiakkaan kanssa lopullista raportointia unohtamatta. Myös jälkiviestintä kuuluu palvelun hintaan. Mikäli siis koet, että tarkastusraportissa on jotain epäselvää, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä raportin kirjoittaneeseen tarkastajaan. Hänen yhteystietonsa on kirjattu raportin loppuun.

Asuntokaupan kuntotarkastuksen hintaan sisältyvät edellämainitut asiat, mutta jokaisen kuntotarkastuksen lopullinen hinta määritellään tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat kohteen sijainti, ikä ja talotyyppi. Tutustu asuntokaupan kuntotarkastukseen ja hintoihin Raksystemsin sivuilla! 


Asuntokaupat tehdään nyt kotona!

$
0
0

Viime vuonna asuntokauppa koki isoimman mullistuksen vuosiin, kun perinteisen kaupankäynnin sijaan kaupat voidaan nykyään hoitaa digitaalisesti.

Perinteisen pankissa järjestettävän tilaisuuden sijaan ostaja ja myyjä allekirjoittavat kaupan nykyään sähköisesti omilla pankkitunnuksillaan. Tällaista kauppaa kutsutaan DIAS-kaupaksi.

DIAS tulee sanoista digitaalinen asuntokauppa. Kyseessä on viime vuoden innovatiivisimpana finanssialan tuotteena palkittu uusi kotimainen palvelu, joka tekee asuntokaupasta mutkatonta. Palvelu on kerännyt viime aikoina erityisesti kiitosta siitä, että asuntokaupat voi hoitaa helposti ja turvallisesti omalta kotisohvalta.

DIAS-kaupat hoituvat nopeasti ja vaivattomasti

Kun kaikkien osapuolten ei tarvitse saapua yhtä aikaa pankkiin hoitamaan asioita, helpottuu aikataulutus ja kaupat hoituvat sujuvammin.

DIAS-kaupassa välittäjä huolehtii kaupan yksityiskohtien sopimisesta ostajan ja myyjän kanssa. Itse kauppakirjan allekirjoittamiseen ostajalta ja myyjältä menee vain muutama minuutti ja se vaatii vain voimassa olevat verkkopankkitunnukset.

Pankit huolehtivat osakekirjojen siirrosta, rahaliikenteestä ja siitä, että ostaja ja myyjä ovat sopineet oman pankkinsa kanssa kaikki tarvittavat asiat ennen kaupan allekirjoitusta.

Asuntokauppa ei ole enää aikaan tai paikkaan sidottua

Yksi merkittävä hyöty digitaalisesta asuntokaupasta on ollut se, että kaupat voi tehdä silloin kuin itselle sopii. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että lähes puolet kaupoista allekirjoitetaan illalla työpäivän jälkeen.

Onhan se ollut todella hienoa, että voidaan hoitaa asuntokaupat joustavasti silloin kuin kullekin parhaiten sopii. Tästä on tullut paljon kiitosta asiakkailta, sanoo Huoneistokeskuksen myyntijohtaja ja kiinteistönvälittäjä Marko Perälä.

Kauppoja onkin hoidettu jo mitä erikoisimmista paikoista kuten mustikkametsältä, lentokoneesta ja YK:n istuntosalista. Mieleenpainuvin palaute on tullut asiakkaalta, joka antoi kiitosta siitä, että kauppakirjan pystyi allekirjoittaa ilman housuja.

Joka neljäs asuntokauppa toteutetaan digitaalisesti

Kaikki alan merkittävimmät toimijat ovat ottaneet DIAS-kaupat käyttöönsä. Pankeista mukana ovat OP, Nordea, Danske Bank, Säästöpankkiryhmä, Aktia, S-pankki, Handelsbanken, POP-pankki, Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Oma säästöpankki. Kiinteistönvälittäjien keskuudessa niin pienet kuin suuretkin toimijat ovat omaksuneet vauhdilla uuden toimintatavan ja tänä vuonna palvelun suosio on kasvanut ennätysvauhtia. Jo joka neljäs kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakekaupoista tehdään DIASilla.

Meillä asiakkaat ja kiinteistönvälittäjät ovat ottaneet digikaupan omakseen sen helppouden, nopeuden ja turvallisuuden ansiosta, kertoo Kiinteistömaailman digitaalisten palveluiden kehitysjohtaja Rikhard Sjöberg.

DIAS-kauppoja tehdään joka kuukausi satojen miljoonien eurojen edestä. Jokaisesta kaupasta jää digitaalinen jälki, mikä tekee asuntokaupasta entistä turvallisempaa.

Lisää tietoa digitaalisista asuntokaupoista saat omalta välittäjältäsi tai osoitteesta dias.fi

 

Näin valmistaudut asunnon ostoon!

$
0
0

Asunnon osto merkitsee useimmille meistä suurta taloudellista panostusta, siksi siihen kannattaa valmistautua huolella. Näiden askelten jälkeen olet valmiina, kun sopiva asunto osuu kohdalle!

1. Selvitä taloudelliset mahdollisuutesi

Asunnon ostaminen on hyvä aloittaa selvittämällä oma taloustilanne näiden kysymysten avulla:

  • Paljonko pystyt sijoittamaan asuntoon omaa rahaa?
  • Millä hinnalla voit myydä nykyisen asuntosi?
  • Paljonko sinulla on rahaa käytettäväksi uuden asunnon vastikkeisiin ja lainan lyhennyksiin kuukausittain

Muista huomioida jo alustavissa laskelmissa myös muut asunnonoston kulut kuten varainsiirtovero, asunnon ja taloyhtiön mahdolliset remontit, muuttokulut sekä uuden asunnon hankinnat.

Jos tarvitset lainaa asunnon ostamiseen, kannattaa lainansaantimahdollisuudet selvittää hyvissä ajoin varaamalla lainaneuvottelu pankin kanssa.

Lue myös: Minkälainen on sinulle sopiva asuntolaina?

Nykyisen omistusasuntosi myyntihinnasta saat arvion Etuovi.comin hintalaskurilla. Arvio perustuu muiden samankaltaisten asuntojen hintapyyntöihin Etuovi.comissa. Hinta-arvio auttaa hahmottamaan tarvittavan välirahan suuruuden. Kun olet myymässä asuntoasi, voit pyytää kiinteistönvälittäjältä hinta-arvion, joka pohjautuu toteutuneisiin asuntojen kauppahintoihin. Kiinteistönvälittäjän hinta-arvio ennustaa tarkemmin asuntosi todellisen arvon.

2. Jos asut omistusasunnossa, mieti miten myyt vanhan asuntosi

Jos asut omistusasunnossa, tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä, miten ja milloin myyt nykyisen asuntosi. Etuovi.comissa voit myydä asuntosi itse tai etsiä asunnollesi takuuvälittäjän yrityshausta.

Myyntioppaasta löydät ohjeet kaikkiin asuntokaupan vaiheisiin. Etuovi.comissa saat myös koko ilmoitushinnan takaisin, jos kokeiltuasi myymistä vähintään neljä viikkoa päätätkin antaa asuntosi takuuvälittäjän myytäväksi.

3. Mieti toiveesi asunnon ominaisuuksien ja asuinalueen osalta

Aloita sopivan asunnon etsiminen listaamalla toiveidesi kodin ominaisuudet ja laita ne tärkeysjärjestykseen. Näin hahmotat, mitkä ominaisuudet uudesta asunnostasi pitää ehdottomasti löytyä, ja mistä taas voit tarpeen tullen joustaa. Budjetti asettaa hankinnalle rajat, etkä välttämättä voi toteuttaa kaikkia haaveitasi. Joustamalla esimerkiksi asunnon koon, sijainnin, oman saunan tai parvekkeen osalta voit saada budjettisi riittämään.

Mieti myös mitkä asuinalueet kiinnostavat sinua, ja olisitko avoin etsimään ostettavaa laajemmalta alueelta. Karttahaku on kätevä tässä vaiheessa. Karttanäkymästä voi löytyä myytäviä asuntoja, jotka sijaitsevat sinua kiinnostavan alueen välittömässä tuntumassa, vaikkakin toisessa kaupunginosassa tai toisen kunnan puolella. Hakuja kannattaa ensin tehdä hieman väljemmillä hakuehdoilla, esimerkiksi selailemalla kiinnostavan alueen koko asuntotarjontaa. Näin saat kokonaiskuvan siitä, mitä alueella on myynnissä ja millä hinnalla. 

4. Tutustu myytävien asuntojen tarjontaan 

Kun toiveesi konkretisoituvat, täsmennä hakuja oman budjettisi ja toiveidesi perusteella – asuntotyyppi, koko, maksimihinta ja rakennusvuosi ovat hyvin suosittuja hakuehtoja. Etuovi.comissa voit lisätä hakuusi myös erityistoiveita kuten avokeittiö, päätyasunto tai autotalli. Voit hakea myös avainsanalla tai -sanoilla, olipa haaveissasi sitten vaatehuone, sähköauton latauspiste tai omenapuu puutarhassa.

Tässä vaiheessa sinun kannattaa tallentaa toimivimmat hakusi, varsinkin jos mieluista asuntoa ei heti löydy. Tallennetut haut näkyvät Etuovi.comin etusivulla aina, kun käytät palvelua kirjautuneena. Näet yhdellä silmäyksellä, onko tarjolle tullut uusia, hakuasi vastaavia kohteita. Tallennetusta hausta tulee vahti, kun valitset, miten usein haluat sähköpostiisi tiedon uusista kohteista.

Aloita uuden unelmakodin etsiminen Etuovi.comista!

Lisää vinkkejä asunnon ostoon löydät asunnon ostajan oppaasta

Asumisoikeuden suosio kasvaa edelleen

$
0
0

Asumisoikeusasunnot ovat tällä hetkellä yhä suositumpia. Hakijamäärät ovat kasvaneet viimevuosien aikana hurjasti, viime vuonna 2020 hakijamäärät olivat paikoin jopa kaksinkertaiset edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2020 aikana uusia asumisoikeusasuntoja valmistui kasvukeskuksiin 2 000 ja tänä vuonna tahti on samaa luokkaa. Asumisoikeusasunnoista ovat perinteisesti kiinnostuneet eläkeläiset, mutta nyt suurimmat suhteelliset kasvuprosentit hakijoiden määrissä kohdistuvat nuoriin hakijoihin.

Mikä siinä asumisoikeudessa sitten oikein kiehtoo?

Asumisoikeus on selvästi vuokraa edullisempi

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisee vuosittain asuntomarkkinakatsauksen, jossa seurataan asumisoikeusasuntojen markkinatilannetta ja vertaillaan asumisoikeutta muun muassa alueellisiin vuokramarkkinoihin. Omakustanteisesti toimivan asumisoikeuden kuukausittaiset käyttövastikkeet ovat olleet luonnollisesti kautta historian alle markkinavuokrien kaikkialla. Myös käyttövastikkeiden nousuvauhti on ollut huomattavasti vuokrien nousua maltillisempaa.

Marraskuussa 2020 julkaistun tutkimuksen mukaan vapaarahoitteiset vuokrat olivat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 43 % aso-asuntoja kalliimpia. Tampereella, Turussa ja Oulussa käyttövastikkeet olivat 23 % edullisempia kuin vapaarahoitteiset vuokrat. Muissa suurissa kaupungeissa eroa on 14–19 % aso-asuntojen eduksi. Lähes kaikissa suurissa kaupungeissa käyttövastikkeet ovat keskimäärin myös ARA-vuokria edullisempia.

Omistusasuntoa turvatumpi

Jos sitten vertaa asumisoikeusasuntoa omistusasuntoon, omistusasunnon hoitovastikkeet olisivat varmasti asoakin edullisempia. Se suurempi ero sen sijaan liittyy asumisoikeusmaksuun, joka on 10-15 % asunnon hankintahinnasta. Tämä asumisoikeusmaksu on asumisoikeusasukkaan sijoittama summa, jolla saa asumisoikeuden kyseiseen asuntoon. Asumisoikeusmaksun määrä vaihtelee asunnosta ja sen iästä riippuen. Halvimmillaan asumisoikeusasuntoon voi päästä käsiksi alle 5 000 eurolla, kalleimmillaan se voi olla pääkaupunkiseudun uudiskohteen perheasunnossa noin 50 000 euron luokkaa. Tyypillisesti asumisoikeusmaksu on 20-25 000 € ja sillä pääsee jo hyvään perheasuntoon kiinni.

Jos omistusasunnossa asunnon hinta on puhtaasti ostajalle riski siinä mielessä, että mitään varmuutta ei ole saako myytäessä saman hinnan takaisin ja että onko asunto edes helppo myydä, kun sen aika tulee. Omistusasunnon hintaan liittyy toki myös mahdollisuus isoihinkin voittoihin, mutta todellisuudessa tällainen mahdollisuus on vain hyvin harvoissa omistusasunnoissa lähinnä kasvukeskusten keskusta-alueilla. Lisäksi asunnon ostajaa voi painaa monet remonttihuolet ja kustannukset, joita ei voi aina ennakoida. Asumisoikeusasunnon kohdalla asumisoikeusmaksu on huomattavasti turvallisempi asukkaalle. Sen saa aina takaisin kolmen kuukauden irtisanomisajan jälkeen indeksitarkistettuna. Luovuttaessa asumisoikeusasunnosta asomaksun hintaan lasketaan rakennuskustannusindeksi, joka tuottaa jatkuvaa hienoista tuottoa asukkaalle. Remonttihuolia ei asumisoikeusasunnoissa ole samaan tapaan kuin omistusasunnoissa, koska niitä ei kohdisteta kohdekohtaisesti asukkaiden maksettavaksi.

Asumisoikeuslaki uudistuu

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa kauan kaivatun uuden asumisoikeuslain. Asumisoikeuden perusperiaatteet pysyvät ennallaan, mutta asukkaiden kannalta laki tuo paljon hyviä muutoksia mukanaan. Uusi laki vahvistaa asumisdemokratiaa ja lisää läpinäkyvyyttä sekä yksinkertaistaa ja nopeuttaa asukasvalintaa. Laki astuu voimaan vuodenvaihteen jälkeen 1.1.2022. Asukashallinnon säännökset astuvat voimaan siirtymäsäännöstön jälkeen vuoden 2022 ja asukasvalinnan säännökset vasta 2023 aikana, joten menee vielä hetki aikaa, että asiat saadaan järjestymään uuden lain mukaisesti.

Asukasvalinta tulee muuttumaan huomattavasti nykyistä selkeämmäksi ja nopeammaksi, kun asumisoikeuden järjestysnumerot uudistuvat ja toimijat pääsevät tekemään itse asukasvalinnan. Jatkossa valtakunnallinen järjestysnumero haetaan ARAlta, niitä voi olla vain yksi taloutta kohden ja ne ovat määräaikaisia. Tämä varmasti selkeyttää paitsi toimijoiden asukasvalintaa myös hakijoiden tilannetta, kun tänä päivänä järjestysnumerot ovat kuntakohtaisia ja niitä saattaa olla hakijoilla myös useampia. Kun ne eivät ole myöskään vanhentuneet koskaan, nykyjärjestelmä suosii jo lähtökohtaisesti vanhempia hakijoita, joilla vain sattuu olemaan järjestysnumero haettuna jo vuosia sitten. Uusi laki on siten myös tasapuolisempi kaikkia hakijoita kohtaan.

Asukasdemokratia myös vahvistuu uuden lain myötä. Asukkaille tulee enemmän vaikutusmahdollisuuksia oman talon asioiden hoitamiseen liittyvissä asioissa sekä oikeuksia valvoa ja seurata talon omistajan toimenpiteitä. Myös asukasviestintään tulee uusia vaatimuksia, joka lisää läpinäkyvyyttä asukkaiden ja talon omistajan välillä. Aivan uutena foorumina perustetaan ns. valtakunnallinen neuvottelukunta, joka koostuu kaikkien toimijoiden ja heidän asukkaiden edustajista. Tämän foorumin tarkoituksena on edistää asumisoikeutta toimialana koko Suomessa. Voit lukea lisää asumisoikeuslain uudistuksesta Avain Asuntojen blogista >

Koska asukasvalinta tulee ajankohtaiseksi vasta 2023 vuoden aikana, tässä muistilista järjestysnumeroihin liittyen siihen saakka:

  • järjestysnumeroita haetaan edelleen kunnalta aina vuoteen 2023 saakka
  • ARAlta voi hakea uusia järjestysnumeroita vasta vuodesta 2023 eteenpäin
  • vanhat ja uudet kunnalta haetut järjestysnumerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun saakka

Kiinnostuitko asumisoikeudesta? Suosittelen hakemaan järjestysnumeron nyt, se ei maksa mitään ja olet ainakin askeleen lähempänä ehkä seuraavaa kotiasi!

Aurinkoista kevättä, pysykää terveinä!

Elias Kiviranta, myynti- ja markkinointijohtaja, Avain Asunnot

Tuusula

Vanhat hirsitalot – lämmintä tunnelmaa ja historian havinaa

$
0
0

Voi kunpa seinät osaisivat puhua! Tähän juttuun kootuilla, vanhoilla hirsitaloilla saattaisi hyvinkin olla tarina jos toinenkin kerrottavanaan, sillä ikää niille on kertynyt sata vuotta ja ylikin. Jos rakastat vanhaa vaalien entisöityjä hirsitaloja, saatat rakastua näihin!

Vanha ratsutila Klaukkalassa

Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Nurmijärvi Klaukkala | Probitas Oy
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Nurmijärvi Klaukkala | Probitas Oy
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Nurmijärvi Klaukkala | Probitas Oy

Tämän jykevän luonnonkiviperustuksen päällä seisova, jugendtyylinen talo pitää sisällään kymmenen toinen toistaan kauniimpaa huonetta. Taloa on remontoitu kattavasti  sekä sisältä että ulkoa, mutta parhaat palat, kuten lankkulattiat ja viisi hurmaavaa kakluunia on säilytetty. Täällä uusi ja vanha lyövät tyylillä kättä ja tunnelma on vertaansa vailla.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Kodikasta tunnelmaa henkivä hirsitalo Paraisilla

Kuva: Etuovi.com / Aktia Kiinteistönvälitys Oy, Turku, Aktia Fastighetsförmedling Ab, Åbo
Kuva: Etuovi.com / Aktia Kiinteistönvälitys Oy, Turku, Aktia Fastighetsförmedling Ab, Åbo
Kuva: Etuovi.com / Aktia Kiinteistönvälitys Oy, Turku, Aktia Fastighetsförmedling Ab, Åbo

Tämä yli satavuotias talokaunotar huokuu kodikkuutta – hirsiseinät, rakennusaikakauden murrettu väripaletti ja alkuperäiset yksityiskohdat luovat ainutlaatuisen tunnelman. Taloa on laajennettu 2000-luvulla ja remontin yhteydessä on rakennettu tilava terassi, jolta avautuu näkymä kauniiseen puutarhaan.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Pittoreski pientila Karjaalla

Kuva: Etuovi.com / Sp-Koti | Raseborgs Bostadsapotek Ab Oy AFM
Kuva: Etuovi.com / Sp-Koti | Raseborgs Bostadsapotek Ab Oy AFM

Haaveiletko maalaisidyllistä? Tämä pittoreski pientila puutarhoineen ja hevostalleineen on todella hurmaava kokonaisuus. 1890-luvulla rakennettu päärakennus on remontoitu vastaamaan nykyaikaisen asumisen vaatimuksia. Päivän askareiden lomassa kelpaa nauttia iltapäiväkahvit lasiverannalla!

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Ihana Huvikumpu Näsijärven rannalla

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Tampere Hämeenkatu 9 | Tammelantorin Asuntopalvelu Oy LKV
hirsitalon olohuone vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Tampere Hämeenkatu 9 | Tammelantorin Asuntopalvelu Oy LKV

Tästä 1916 valmistuneesta talosta tulee mieleen Huvikumpu, niin rento ja pikkuisen boheemi tunnelma talossa vallitsee. Yli satavuotiasta taloa on remontoitu mittavasti 2000-luvun puolella, kuitenkin säilyttäen paljon vanhaa.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Huvilatunnelmaa Naantalin rantabulevardilla

Kuva: Etuovi.com / Aninkainen Turku Keskusta | Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy
vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Aninkainen Turku Keskusta | Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy

Tämä satavuotias talo Naantalin rantabulevardilla saa huokailemaan ihastuksesta. Ihanan kodikas kokonaisuus, ja vieläpä meren äärellä! Lautalattioineen, seinäpaneeleineen ja ruutuikkunoineen tämä vanha hirsitalo henkii ihanaa vanhan ajan huvilatunnelmaa.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Kuten nämä ihanat talot todistavat, vanhat hirsitalot todellakin kestävät vuosisadasta toiseen, kun niistä pidetään hyvää huolta. Jos hirsitalon anatomia kiinnostaa, kannattaa lukaista tämä juttu, jossa restauroijat kertovat hirsitalojen korjaamisesta

Jos unelmissa on vanha hirsitalo, käyhän katsastamassa minkälaisia yksilöitä on myynnissä Etuovi.comissa tällä hetkellä!

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 10.11.2017 ja päivitetty 30.4.2021

A-Kruunu

Asumisen taidetta – luo omannäköinen elämä Tuusulassa!

$
0
0

Sujuva arki, omaan elämäntilanteeseen istuva koti, mielekäs vapaa-aika, sopiva määrä yhteisöllisyyttä ja tunne siitä että on oikeassa paikassa  – siinäpä hyvän elämän raamit. Minkälaisen taideteoksen niihin maalaat? Olipa omannäköinen elämä minkälaista tahansa, tarjoaa moderni mutta juureva Tuusula sille mahtavat puitteet. 

Kylämäistä kodikkuutta pääkaupunkiseudun kyljessä

Maalle vai kaupunkiin? Lähiöön vai keskustaan? Välttämättä ei tarvitse valita, vaan molempien vaihtoehtojen parhaat puolet voi saada – käden ulottuvilla olevat palvelut ja luonnonläheisyyden. Tuusula on ihanteellinen asuinpaikka, jos arvostat pienen paikkakunnan kodikkuutta, mutta kaipaat käteviä kulkuyhteyksiä Helsinkiin. Myös maailma on avoinna, sillä lentokenttä on kivenheiton päässä.  

Pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva Tuusula koostuu kolmesta kyläkeskuksesta, joista kaikista löytyy päivittäiseen elämään tarvittavat palvelut kuten koulut, päiväkodit ja kaupat. 

Hyrylä on varuskuntahistoriastaan tunnettu Tuusulan keskus. 

Jokela on vehreä puutarhakaupunginosa junaradan varrella. 

Kellokoski on idyllinen ruukkikylä, jota halkoo Keravanjoki. 

Tuusula sijaitsee noin puolen tunnin auto- tai junamatkan päässä Helsingin keskustasta. Etelä-Tuusulaan ehtii Tuusulan moottoritietä 30 minuutissa Helsingin keskustasta, Jokela sijaitsee 40 minuutin junamatkan päässä Helsingistä ja Kellokoskelle ajetaan Lahdentietä puolessa tunnissa.

Monipuoliset mahdollisuudet kohtuuhintaiseen asumiseen

Tiedäthän sen maadoittavan tunteen, kun hektisen työpäivän tai matkan jälkeen saa tulla kotiin? On tutut tuoksut, tervehtivä naapuri ja oma sohvannurkka. Minkälaiseen kotiin sinä haluaisit palata?

Tuusulassa asutaan pääosin pientaloissa, mutta mahdollisuuksia on monia. Muuttovalmiita uudisasuntoja on runsaasti saatavilla, niin myös asumisoikeus– ja vuokra-asuntoja

Jos haaveilet oman talon rakentamisesta, Tuusulan kunta myy ja vuokraa tontteja useilta kiinnostavilta asuinalueilta. Sijaitsisiko unelmiesi talo luonnonkauniissa Anttilanrannassa tai Jokelan Peltokaaressa palveluiden ja hyvien kulkuyhteyksien äärellä? Tutustu saatavilla oleviin tontteihin!

Luonnonläheistä ja ympäristöystävällistä elämää

Luonnossa liikkumisella ja sen tarkkailulla on kiistattoman positiiviset vaikutukset hyvinvointiimme – jo kymmenen minuutin metsäkävely saa pulssin tasaantumaan. 

Asuipa sitten missä päin Tuusulaa tahansa, luonto on takapihalla. Metsäretkelle voi lähteä helposti työpäivän jälkeen tai pienelle happihyppelylle etäpäivän lounastauolla. Alueen monet, luonnoltaan monimuotoiset metsäkohteet ja puistot kutsuvat nauttimaan ulkoilusta jalkaisin tai vaikkapa maastopyörän selässä.  Tuusulalaisessa luontomaisemassa vesistöt ovat voimakkaasti läsnä. Tuusulanjärven rantoja kiertävät upeat ulkoilureitit ja Keravanjokikanjonin lehtojen läpi pääsee melomaan. 

Luontoarvot näkyvät Tuusulassa viheralueiden vaalimisena, mutta myös rakentamisessa. Hyrylän Rykmentinpuiston alueelle rakentuu maailman ensimmäinen hiilineutraali asuinalue. Rakennusmateriaalina siellä toimii hiiltä sitova hirsi ja kodeissa käytetään uusiutuvaa energiaa. Myös julkisissa rakennushankkeissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa suositaan puurakentamista, joten kaupan päälle tulee myös hyvä sisäilma. 

Taide ja kulttuuri osana arkea

Jo kultakauden taiteen mestarit sen tiesivät – Tuusulan kauniin luonnon ja hyvien kulkuyhteyksien äärellä asuu inspiraatio. Tuusulan Rantatien varrelle 1800- ja 1900-lukujen taitteessa kehittynyttä taiteilijayhteisöä voidaankin pitää suomalaisen kulttuurin ja identiteetin kehtona. Tänä päivänä tien varrella pääsee nauttimaan historian sävyttämistä maisemista sekä taide- ja kulttuurielämyksistä.

Tuusulassa taide ja kulttuuri ovat kiinteä osa arkea. Erilaisia kulttuuritapahtumia järjestetään kaikenikäisille ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Tuusulassa on hyvä kasvaa oman elämänsä taiteilijaksi, sillä kulttuurikasvatus on osa varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmia.  

Kuulostaako siltä, että Tuusulassa voisit elää sinun näköistäsi elämää?

Tutustu Tuusulaan tarkemmin kunnan omilla sivuilla! 


Piha kuntoon! Parhaat vinkit pihalle, puutarhaan ja terassille

$
0
0
keittiöpuutarha

Luonto heräilee kevääseen ja samalla kiinnostus kaikenlaisia pihapuuhia kohtaan. Olisiko tänä vuonna aika pistää piha kuntoon, istuttaa ihana keittiöpuutarha tai rakentaa terassi? Tähän juttuun koottiin Etuovi-blogista parhaat ideat ja vinkit pihalle, puutarhaan ja terassille. Tervetuloa inspiroitumaan!

Pihasuunnitelma voi tuoda pihan parhaat puolet esiin

Ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma voi auttaa tuomaan oman pihan parhaat puolet esiin ja ottamaan niistä hyödyn ja ilon irti. Pihasuunnittelija osaa myös valita pihalle sopivat ja hoidettavuudeltaan asukkaalle sopivat kasvit.

pihasuunnitelma, mitä se maksaa

Hortonomi Kati kokosi vinkit pihasuunnitelman tilaamiseen ja avaa myös sitä, miten pihasuunnitelman hinta muodostuu.

Lue lisää:

Mitä pihasuunnitelma maksaa ja miksi se kannattaa tilata? 

Myymässä tai ostamassa asuntoa? Kiinnitä huomiota pihaan

Vaikka asuntoa ostettaessa talo tai asunto on myyntivaltti, syntyy ensivaikutelma kodista jo pihalla. Asuntoa myydessä kannattaa siis huolehtia, että piha on yleisilmeeltään siisti. Se, että nurmikko on leikattu, istutusalueet eivät rehota rikkaruohoja ja sisäänkäynti näyttää kutsuvalta tekee paljon houkuttelevan ensivaikutelman hyväksi.

Myös asuntoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota pihaan; onko se helppohoitoinen, minkälaista kasvillisuutta siellä on ja vaatiiko pihan uudistaminen mittavia pohjatöitä? Näin voidaan arvioida, minkälainen budjetti pitäisi varata pihan laittamiseksi omia mieltymyksiä vastaavaksi.

Lue lisää:

Siisti piha ennen asunnon myyntiä – 4 neuvoa pihasuunnittelijalta

Kiinnitä huomio pihaan asuntoa ostaessasi

Pihan puut – uhka vai mahdollisuus?

Oikein sijoitetut ja hyväkuntoiset puut voivat olla arvokas lisä pihalle, mutta esimerkiksi liian lähelle taloa sijoitetut ja muuten ongelmalliset puut voivat aiheuttaa vaivaa ja merkittäviä kustannuksia. Hortonomi Kati kokosi blogiin vinkit siihen mitä pihan puustoa tarkastellessa kannattaa ottaa huomioon.

Lue lisää:

Pihan puut – arvokas lisä vai uhka kiinteistölle

Näin perustat keittiöpuutarhan

Ilo siitä, kun onnistuu kasvattamaan omassa puutarhassa tai parvekkeella jotakin syötäväksi kelpaavaa on suuri – oli kyseessä sitten yrtit tai ihanan makeat tomaatit. Blogista löydät hortonomi Katin kirjoittamat vinkit hyötykasvien kasvattamiseen puutarhassa ja parvekkeella.

keittiöpuutarha

Lue lisää:

Koristeellinen keittiöpuutarha

Kasvata hyötykasveja parvekkeella

Rakentaisiko pihasaunan, paljun tai pergolan?

Puuttuuko pihaltasi se jokin? Kaipaatko pientä nikkarointiprojektia? Blogisamme löytyy kokemuksia esimerkiksi pihasaunan ja paljun rakentamisesta sekä vinkit pergolan tekemiseen.

Lue lisää:

Näin rakennettiin hirsinen pihasauna uuden omakotitalon pihaan

Tee-se-itse -kylpytynnyri – näin se rakennetaan

Pergolan rakentaminen – näin luot huonemaisia tiloja pihalle

Myös terassi kuntoon kesäpäiviä varten

Moni haaveilee tilavasta terassista, jolla viettää kauniina kesäpäivinä aikaa ruokailun ja oleskelun merkeissä. Mutta miten terassin materiaali kannattaa valita ja mitä terassiremontti maksaa?

Lue lisää:

Terassiremontti: hintaesimerkkejä ja vinkkejä

Haussa paras terassilauta: komposiitti, kestopuu vai joku ihan muu?

Lasitetulla terassilla terassikausi pitenee molemmista päistä. Unelmoitko sinäkin terassin lasittamisesta? Täältä löydät kokemuksia, vinkkejä ja inspiraatiota 

terassilauta

Lisää inspiraatiota pihalle ja puutarhaan löydät täältä

Ryhmävuokra-asunto on uudenlainen yhteisöasumisen malli

$
0
0

Valtio-omisteinen A-Kruunu Oy on kehittänyt ryhmävuokra-asuntojen avulla ihan uudenlaisen yhteisöasumismallin, jossa asukkaat pääsevät myös vaikuttamaan asuinkumppaneidensa valintaan.

Ensimmäiset ryhmävuokra-asunnot valmistuvat Helsinkiin merelliseen Kruunuvuorenrantaan Turumankadulle lokakuussa 2021. Yh­tiö muo­dos­tuu kah­des­ta ker­ros­ta­los­ta, joi­den vuok­ra-asun­nois­ta kuu­si huo­neis­toa tar­joaa ko­dik­kaan ja koh­tuu­hin­tai­sen mah­dol­li­suu­den yh­tei­söl­li­seen kimp­pa-asu­mi­seen yhteensä 24 asukkaalle.

Ryhmävuokra-asuntoa voi hakea kuka vain yhteisöasumisesta kiinnostunut

Ryh­mä­vuok­ra-asun­nossa jokaisella asukkaalla on oma huone ja huoneiston yhteiset tilat ovat yh­teis­käy­tös­sä. Asuntoa voi hakea kuka tahansa yksin tai 2–4 hengen ryhmänä. Jos ryhmä on pienempi kuin huoneiston vuokrattavien huoneiden määrä, A-Kruunu etsii asukkaat vapaiksi jääviin huoneisiin yksin ryhmävuokrahakemuksen jättäneistä asukkaista.

Jos si­nul­la on tie­dos­sa mie­lui­sat asuin­kump­pa­nit, joilla kaikilla on asunnontarve, voit­te jät­tää ku­kin oman ha­ke­muk­sen­ne. Kaikkien täytyy il­moi­ttaa sel­keäs­ti, et­tä haet­te ni­me­no­maan yh­des­sä asun­toa.

Jos haet yk­sin ryh­mä­vuok­ra-asun­nos­ta huo­net­ta, kerrot hakemuksessa it­ses­tä­si ja toi­veis­ta­si asu­mi­sen suh­teen mah­dol­li­sim­man kat­ta­vas­ti. Asu­kas­va­lin­tap­ro­ses­sin ede­tes­sä lähetetään tarvittaessa ha­ki­joil­le tar­ken­ta­via ky­sy­myk­siä, jot­ta voi­daan var­mis­taa toi­mi­vat asui­nyh­tei­söt sil­loin­kin, kun asuk­kaat ei­vät tun­ne toi­siaan en­tuu­des­taan.

Asukkailla vaikutusmahdollisuus

Asukkaat pääsevät vaikuttamaan jo ensivuokrauksen yhteydessä asuinkumppaneidensa valintaan, kun hakevat asuntoa yhdessä tuttujen kumppaneiden kera. Yksin hakevien kohdalla asukkaat valitaan hakemusten perusteella. Asukkaille järjestetään kuitenkin tapaaminen ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Sii­nä ti­lan­tees­sa, kun yk­si asun­non asuk­kais­ta ir­ti­sa­noo asun­ton­sa, jäl­jel­le jää­vät asuk­kaat pää­se­vät vai­kut­ta­maan seu­raa­van vuok­ra­lai­sen va­lin­taan haastattelemalla A-Kruunun valitsemat hakijat ja valitsemalla ryhmään sopivimman henkilön uudeksi asukkaaksi.

Asuntoa haetaan omalla hakemuksella

Ryh­mä­vuok­ra-asun­toa hae­taan omal­la ha­ke­mus­lo­mak­keel­laan, joka julkaistaan A-Kruunun kotisivuilla hakuajan alkaessa. Hakuaika on 14.6.–4.7.2021. Hakuajan jälkeen samalla hakemuksella haetaan asuinyhteisöistä vapautuvia asuntoja.

Hakemus poikkeaa yleisestä hakemuksesta muun muassa siten, että hakijalta kysellään tarkemmin asumistoiveista.

Asu­kas­va­lin­nois­sa nou­da­te­taan ARAn asukasvalintaohjeiden mukaista tar­ve­har­kin­taa eli kii­reel­li­sim­mäs­sä asun­non­tar­pees­sa ole­vat hen­ki­löt ja ryh­mät saa­vat asu­kas­va­lin­nois­sa etu­si­jan. Asukasvalintaohjeisiin kuuluu myös varallisuusrajojen huomioiminen.

Tulossa yhteisöasumisen webinaari

A-Kruunu järjestää tuleville ryhmävuokrausasukkaille myös webinaarin, jossa kokenut asuinyhteisövalmentaja, arkkitehti SAFA Johanna Kerovuori kertoo asumisen arjesta ja antaa hyviä vinkkejä yhteisöasumiseen liittyen.

Lisäksi Johanna kirjoittaa kevään ja kesän 2021 aikana ryhmävuokrauksen sivuille neljä aiheeseen liittyvää artikkelia. Mikäli aihe kiinnostaa, tilaa uusista artikkeleista ilmoitukset sähköpostiisi!

Ryhmävuokraus kiinnostaa yhä useampia

Asumismallia kehitettäessä tehtiin ensin kysely, jolla kartoitettiin muun muassa jo kimppa-asunnoissa asuvien asukkaiden toiveita ja ajatuksia yhteisöasumisesta. Vastauksia kyselyyn tuli 217, mikä osoittaa, että yhteisölliselle asumisen mallille on tilausta.

Vastauksissa korostuivat erityisesti sosiaalisen kanssakäymisen tarpeet. Yhteisöllisen asumisen koetaan antavan mahdollisuuksia olla toisten ihmisten kanssa tekemisissä omassa kodissa kuitenkin niin, että oma yksityisyys säilyy.

Lisätietoa:

Tutustu Turumankadun kohteeseen

Kysytyimmät kysymykset ryhmävuokra-asunnoista

Lue lisää tietoa ryhmävuokra-asunnoista  

Näin suunnitellaan unelmien mökkikeittiö – keittiösuunnittelijan parhaat vinkit

$
0
0

Ensimmäiset uudet perunat, päivän kalasaalis, juhannuksen mansikkakakku, aamiaiset auringossa – mökkikeittiössä syntyvät ihanimmat herkut ja makumuistot. Kesäherkkujen kokkailu sujuu mukavasti, kun keittiö on omiin tarpeisiin toimiva ja tietenkin myös ilo silmälle. Mutta mitä mökkikeittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? 

Mökkeihin ja vapaa-ajan asuntoihin erikoistunut keittiösuunnittelija Inka Palmu-Lempinen Espoon Suomenojan Keittiömaailmasta antaa vinkit mökkien ja vapaa-ajan asuntojen keittiöiden suunnitteluun. 

1. Kartoita tarpeet ja toiveet 

Mökkikeittiössä yksinkertainen on usein kaunista, mutta nykyään yhä useammin vapaa-ajan asunnolle toivotaan hyvin varusteltua keittiötä. Paljon kiteytyykin siihen, miten mökillä ollaan. Keskiössä on tila ja siellä elettävä elämä, ketkä sitä käyttävät ja miten. Kokataanko keittiössä yksinkertaista kesäruokaa vai ympäri vuoden pitkän kaavan mukaan? 

Vapaa-ajan asumiselta toivotaan nykyään enenevissä määrin ympärivuotisuutta ja helppoutta, joten keittiötkin ovat usein yhtä hyvin varusteltuja kuin vaikkapa omakotitalojen keittiöt. Mutta paljon on edelleen myös perinteisempiä mökkeilijöitä, jotka haluavat kokata paljon ulkona ja jotka toivovat kompaktia, mutta toimivaa mökkikeittiötä, Inka kertoo.

Matka kohti uutta mökkikeittiötä kannattaa aloittaa kartoittamalla tilan asettamat raamit sekä omat tarpeet ja toiveet pohtimalla esimerkiksi näitä kysymyksiä: 

  • Kokataanko sisällä paljon vai grillataanko enimmäkseen?
  • Minkälaisella porukalla mökillä vietetään aikaa, kokataanko yhdessä?
  • Vietetäänkö mökillä joulua ja muita juhlia isolla porukalla? 
  • Halutaanko astianpesukone vai tistakaanko käsin?
  • Toivotaanko saareketta?

2. Kiinnitä huomiota käytännöllisyyteen ja kokonaisuuteen

Toimiva mökkikeittiö pieneenkin tilaan saadaan, kun tilan toimintojen sijoitteluun ja tilankäyttöön kiinnitetään erityistä huomiota. Onneksi tämän palapelin kokoamiseen saa apua keittiösuunnittelijalta:

Suunnittelutyön lähtökohtana on teknisen puolen yhdistäminen tapohin, toiveisiin ja tottumuksiin. Esimerkiksi viemäröinnit ja niiden sijainnit vaikuttavat siihen, saadaanko mökkikeittiöön astianpesukone ja miten muut toiminnot voidaan sijoitella.

Jos tila on kompakti, ei hätää, sillä pieneenkin mökkikeittiöön löytyy käytännölliset ratkaisut.  Voidaan esimerkiksi asentaa kahden levyn keittolevy ja yhdistelmäuuni, joka toimii sekä mikrona että uunina, jolloin vapautuu työskentely- ja säilytystilaa. Kannattaa myös miettiä, tarvitaanko esimerkiksi kuivauskaappia vai voitaisiinko tila hyödyntää muulla tavalla.

Inka vinkkaa, että tilaa kannattaa ajatella kokonaisuutena:

Kannattaa miettiä mökin tilojen jatkumoa, miten esimerkiksi eteinen avautuu keittiöön. Säilytyskalusteiden avulla tuoda tilaan yhteinäisyyttä ja käytännöllisyyttä. 

Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon mökkikeittiön toimintoja suunnitellessa: 

  • Kulkureittien tulee olla selkeät ja tarpeeksi leveät
  • Riittävä työskentelytila: ainakin yksi vähintään 60 senttiä leveä, yhtenäinen taso olisi hyvä olla
  • Liesi ja vesipiste kannattaa sijoittaa lähelle toisiaan
  • Mitä muita toimintoja ruuanlaiton lisäksi tilaan halutaan saada, esimerkiksi kuinka monen hengen ruokapöytä tarvitaan?
  • Pienkoneiden säilytys: halutaanko aamiaiskaappi tai komero, johon ne saa piiloon?
  • Miten keittiö yhdistyy muihin tiloihin?

Lue myös:

Keittiösuunnittelun kulmakivet – näin saat toimivan keittiön 

Nerokasta tilankäyttöä ja käytännöllisiä innovaatioita – keittiössä yksityiskohdilla on merkitystä

3. Valitse kestävät ja helppohoitoiset materiaalit

Kun mökkikeittiön halutaan kestävän sukupolvelta toiselle, kannattaa valita laadukkaita ja kestäviä materiaaleja. 

Myös materiaalien valinnassa onkin hyvä ottaa huomioon mökkikeittiön käyttötarpeet, mutta myös olosuhteet. Mikäli mökki on osan vuodesta kylmillään, ei esimerkiksi lämpötilanvaihteluille herkkää puu ole vältämättä paras vaihtoehto. 

Inka vinkkaa supermattalaminaatista, joka kestää kovemmassakin käytössä:

Se on todella iskunkestävä ja helppohoitonen materiaali, josta voidaan tehdä sekä kaapinovet että tasot. Lisäksi supermattalaminaatti on erinomainen valinta, kun mökkikeittiöön halutaan pehmeä ja kodikas tunnelma, sillä sen mattapinta on peilaamaton. Tämä materiaali kannattaa siis pitää mielessä erityisesti, jos mökissä on isot ikkunat.

Lue myös: Esittelyssä keittiön ovimateriaalit – mikä on sinulle se oikea? 

4. Leikittele tyylillä ja värimaailmalla

Retroa, rustiikkista tai värikästä? Inka kannustaa ilottelemaan mökkikeittiön visuaalista ilmettä suunnitellessa ja valitsemaan rohkeasti jotain aivan erilaista kuin kaupunkikodin keittiössä. Mökkikeittiön estetiikkaan voi hakea inspiraatiota esimerkiksi mökin rakennusajan tunnelmasta ja ympäröivästä luonnosta. 

Kotikeittiöiden tapaan myös mökkikeittiöissä musta on ollut viime vuosien trendiväri, mutta nyt myös luonnonläheiset sävyt ja vahvemmatkin värit nostavat päätään. Voisiko veden äärellä seisovan mökin keittiö ollakin merensininen? Tai sammaleenvihreä tai karpalonpunainen, jos ympärillä on metsamaisemaa?

Lue myös: 

Keittiön trendivärit poimitaan nyt luonnosta!

Kodikas keittiä omalla tyylillä –  modernia vai maalaisromanttista?

Alkaako mielessäsi piirtyä jo unelmien mökkikeittiö? Varaa aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun ja laita toiveet toteen!

 

Asuntomarkkinakatsaus – onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä?

$
0
0

Millainen tilanne asuntomarkkinoilla on ollut alkuvuodesta 2021? Onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä asunto? Tarkastellaan Etuovi.comin asuntomarkkinakatsausta, jossa on uusinta tilastotietoa asuntomarkkinoiden tilanteesta. Huhtikuun tarkastelujaksolle osuvat nyt viime keväänä alkaneet koronatoimet, kun vertaillaan vuoden takaiseen vastaavaan ajankohtaan.

asuntomarkkinakatsaus

Vuoden 2020 asuntomarkkinoiden tilanteen pystyi tiivistämään lyhyesti: asunnon ostajat olivat liikkeellä, mutta kaipasivat tarjolle enemmän vaihtoehtoja. Sama ilmiö jatkui vuoden loppuun asti. Loppuvuotta kohden tarjontaa kuitenkin tuntui tulevan edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa paremmin, joskin joulukuu on yleisesti ottaen asuntomarkkinoilla vuoden hiljaisin kuukausi. Alkuvuodesta 2021 kysyntää on ollut edelleen runsaasti ja myytäviä kohteita kaivattaisiin yhä enemmän.

Tiedot päivitetty toukokuussa 2021. Tämä on säännöllisesti päivittyvä asuntomarkkinakatsaus, jossa tarkastellaan asunnon myyjän ja ostajan tilannetta tuoreiden tilastojen valossa.

Asuntokuumetta ilmassa – erityisesti rivi- ja omakotitaloja haetaan ahkerasti

Etuovi.comin käyttäjien määrä oli ennätystasolla keväällä ja kesällä 2020. Edelleen syksyn edetessä ja loppuvuodesta käyttäjämäärät olivat selkeästi suuremmat kuin vuotta aiemmin. Myös vuosi 2021 on lähtenyt hyvin käyntiin ja esimerkiksi viikolla 16 Etuovi.comissa vieraili 15 prosenttia enemmän käyttäjiä kuin vuotta aiemmin, reilu 1,3 miljoonaa käyttäjää (lähde: Google Analytics).

Asuntojen markkinapaikan käyttäjät tekevät ahkerasti hakuja etsiessään itselleen sopivaa asuntoa. Etuovi.comissa tehdään kuukausittain keskimäärin yli 10 miljoonaa hakua. Myytävien asuntojen hakujen määrä kasvoi maaliskuussa 62 prosenttia vuoden 2020 huhtikuuhun verrattuna. Vaikka koronaviruksesta ei olla päästy eroon, asuntojen markkinapaikan näkökulmasta sen vaikutus on ollut tämän vuoden huhtikuussa aivan erilainen kuin vuotta aiemmin erikoistilanteen tullessa.

Hauista isoin osa kohdistui omakotitaloihin, mutta kasvanut toive omasta pihasta näkyy myös rivitaloasuntojen hakujen hurjassa kasvussa, ja niiden määrä kasvoikin 57 prosenttia edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna. Myös kerrostaloasuntoja haettiin huhtikuussa melkein puolet enemmän kuin vuotta aiemmin.

 

Asunnon myyjille lähetetään paljon yhteydenottoja

Asunnon myyjiin otetaan ahkerasti yhteyttä, esimerkiksi yksityisesittelypyyntöjen merkeissä. Toukokuusta 2020 alkaen yhteydenottojen määrä nousi aivan uudelle tasolle, eli korkeammalle kuin alkuvuodesta tai ikinä aiemmin. Koronaepidemian takia keväällä 2020 järjestettiin vain yksityisesittelyitä ja niille vaikuttaa olevan selkeä tarve edelleen vuotta myöhemmin.

Etuovi.comin asuntomarkkinat ja asuntojen hinnat -sivun mukaan markkinointiajat pysyivät huhtikuussa melko alhaisina ja laskivat vuoden takaiseen verrattuna jokaisessa asuntotyypissä. Huhtikuussa Etuovi.comista poistuneiden ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli 25 päivää lyhyempi kuin vuotta aiemmin. Tällä hetkellä siis asunnolle löytää ostajan keskimäärin melkein kuukautta nopeammin kuin vuosi sitten.

Ostajat odottelevat edelleen asuntoja myyntiin

Koska asuntojen uusia myynti-ilmoituksia on julkaistu viimeisen vuoden aikana vähemmän kuin vuotta aiemmin vertailukuukausina, on moni asunnon ostoa suunnitteleva jättänyt Etuovi.comiin hakuvahdin. Huhtikuussa vahteja tehtiin 68 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Vahtien suuri määrä kertoo siitä, että asuntoa aktiivisesti etsivien on ehkä ollut vaikeaa löytää juuri itseään miellyttävää kohdetta.

Asuntomarkkinoilla on siis tälläkin hetkellä paljon aktiivisia asunnonetsijöitä, jotka kaipaavat lisää vaihtoehtoja! Koska keskimääräinen markkinointiaika on lyhentynyt, palvelun kokonaiskohdemäärä on ollut siitäkin syystä selkeästi aiempaa pienempi.

Joulukuussa 2020 uusia kohteita julkaistiin kuitenkin peräti 30 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Tammi-helmikuussa tarjonnan runsastuminen ei enää jatkunut, mutta maaliskuussa suunta kääntyi taas parempaan. Alkuvuonna uusia kohteita on julkaistu joka kuukausi enemmän verrattuna edelliseen kuukauteen toisin kuin viime vuonna, jolloin uusien kohteiden julkaisumäärä romahti juurikin huhtikuussa. Tämän vuoden huhtikuussa julkaistiin 27 % enemmän uusia kohteita kuin viime vuonna samaan aikaan.

Onko nyt hyvä aika myydä asunto?

Kyllä, koska tarjontaa on ollut tavallista vähemmän ja parhaat asunnot viedään käsistä. Kysyntää näyttää olevan jokaiseen asuntotyyppiin, mutta erityisesti omakotitaloihin.

Jos mietit, mistä aloittaa asunnon myynti, tutustu Etuovi.comin myyntioppaaseen!

Lisäksi kannattaa vilkaista asuntojen ostoilmoitukset. Löydät sieltä tällä hetkellä melkein tuhannen ostajan unelma-asunnon kuvailun. Osuuko asuntosi johonkin niistä? Jos osuu, kannattaa tarttua tilaisuuteen, sillä nämä ostajat ovat sen verran tosissaan liikkeellä, että maksavat asuntokaupan välityspalkkion.

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Asunnon ostamisen päätökseen vaikuttaa toki omat taloudelliset mahdollisuudet ja asunnon tarve. Koska tarjontaa on viime aikoina ollut aiempaa hieman vähemmän, saattaa oman unelma-asunnon löytäminen olla tavallista hankalampaa. Jos kuitenkin löydät sellaisen, niin kyllä, nyt on hyvä aika ostaa asunto. Asuntolainojen korot ovat tällä hetkellä alhaiset. Muista hankkia lainalupaus pankista etukäteen, jotta voit olla ripeä asuntokaupoilla!

Jos toiveidesi mukaista asuntoa ei ole nyt markkinoilla, voit tehdä siitä ostotoimeksiannon välittäjälle. Silloin välittäjä etsii aktiivisesti juuri sinulle sopivaa kotia.

Tämä tuore asuntomarkkinakatsaus kertoo Suomen suurimman asuntojen markkinapaikan eli Etuovi.comin eri mittareista. Millaisia kokemuksia sinulla on ollut viime aikoina asunnon myyjänä tai ostajana?

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Ostaja, huomioi nämä asiat asunnon myynti-ilmoituksessa!

$
0
0

Asunnon myynti-ilmoituksessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä kuviin, mutta koko ilmoitus kannattaa käydä läpi huolellisesti. Näin voit arvioida, voisiko asunto täyttää toiveesi ja kannattaisiko sitä lähteä katsomaan paikan päälle. Listasimme asiat, joihin asuntoilmoituksessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.

Hinta

Myyntihinta on hinta, jonka ostaja maksaa asunnosta myyjälle. Velaton hinta puolestaan sisältää myyntihinnan sekä mahdollisen yhtiölainaosuuden. Yhtiölainaosuuden voi yleensä maksaa kerralla pois tai lyhentää rahoitusvastikkeella. Muista, että omarahoitusosuus lasketaan asunnon velattomasta hinnasta, samoin varainsiirtoveron suuruus.

Jos myyntitapana on tarjouskauppa, on myynti-ilmoituksessa ilmoitettu hinta lähtöhinta ja kysyntä määrittää lopullisen hinnan. Tarjoukset tehdään lähtöhinnasta ylöspäin. Näet hintakehityksen aiemmista tarjouksista.

Sijainti

Sen lisäksi, että sijainnin tulee olla itselle mieleinen, kannattaa ajatella asunnon arvon säilymistä. Sijainti on asunnon arvon säilymiseen merkittävästi vaikuttava tekijä. Onko alueella hyvät palvelut ja liikenneyhteydet? Onko paikkakunta muuttovoittoinen vai muuttotappiollinen? Minkälainen on alueen kaavoitussuunnitelma?

Pohjapiirustus

Vastaako asunnon huonejärjestys toiveitasi ja tarpeitasi? Toimiiko se arjessasi tai pystyisikö sitä muokkaamaan? 

Rakennusvuosi

Ostajan on syytä kiinnittää huomiota rakennuksen ikään. Vanhojen rakennusten yksityiskohdat ja ominaispiirteet voivat olla viehättäviä, mutta niiden materiaalit ja rakenteet eivät aina vastaa tämän päivän standardeja. Kannattaa tutustua rakennusaikakauden tyypillisiin ongelmakohtiin ja riskirakenteisiin.

Lue myös: Riskirakenteet asuntokaupassa – tieto lisää turvaa

Asumiskustannukset

Asunto-osakkeen kohdalla myynti-ilmoituksesta kannattaa tarkastaa yhtiövastikkeen suuruus ja muut asumiskustannukset, esimerkiksi kuukausittaiset vesi- ja autopaikkamaksut.

Myös omakotitalojen myynti-ilmoituksissa asumiskustannuksia on yleensä eritelty. Niiden suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi lämmitysmuoto ja sähkönkulutus, kiinteistövero sekä vesi- ja jätemaksut.

Lue myös: Lämmitys vie suurimman osa asumisen energiankulutuksesta

Taloyhtiön kunto

Kiinnitä aina huomiota siihen, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja tutustu myös pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS). Ajallaan tehdyt remontit ja korjaukset sekä ajan tasalla oleva suunnitelma kertovat siitä, että taloyhtiön kunnosta huolehditaan asianmukaisesti, eikä korjausvelka pääse ilmenemään esimerkiksi homevaurioina tai huonolaatuisena sisäilmana. Tutustu tarkemmin taloyhtiön tietoihin myynti-ilmoituksesta löytyviltä taloyhtiösivuilta.

Vuokra- vai oma tontti?

Jos rakennus sijaitsee vuokratontilla, tämä vaikuttaa asunto-osakkeen yhtiövastikkeen suuruuteen. Mikäli kyse on vanhemmasta talosta, kannattaa huomioida tontin vuokrasopimuksen pituus. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokraa voidaan nostaa, mikä voi aiheuttaa yllättäviä kustannuksia. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi uudiskohteiden kohdalla, tontin voi lunastaa omaksi. Kannattaa selvittää etukäteen, miten mahdollinen tontin lunastaminen vaikuttaa asunnon kokonaishintaan tai yhtiövastikkeeseen.

Vapautuminen

Asunto ei välttämättä vapaudu heti kaupanteon jälkeen, jos myyjä esimerkiksi vielä etsii uutta asuntoa. Varmista, että vapautuminen sopii omiin aikatauluihisi.

Onko taloyhtiössä lunastusoikeus?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on merkitty lunastuslauseke, on osakkailla oikeus lunastaa asunnon osakkeet kauppahintaan tietyn ajan sisällä. Tämä tarkoittaa, että vaikka ostotarjouksesi menisi läpi, et välttämättä saa asuntoa itsellesi. Tämä on erityisen tärkeä tarkastaa, jos aiot remontoida asuntoa. Remonttia ei kannata aloittaa ennen kuin lunastusaika on kulunut umpeen.

Lue myös: 

Näin valmistaudut asunnon ostoon!

Löytyikö sopiva asunto? Näin teet ostotarjouksen

Lisää tietoa asunnon ostamisesta löydät Etuovi.comin osto-oppaasta

 

Viewing all 3987 articles
Browse latest View live